ßßß Cookit - przepis na Wariacja na temat gruzińskiej zupy bozbasz

Wariacja na temat gruzińskiej zupy bozbasz

nazwa

Wykonanie

Wiem, że nie wygląda zbyt atrakcyjnie na zdjęciu, ale jej smak ostro-kwaśno-słodki wart jest wypróbowania...
Składniki:
żeberko jagnięce
słoiczek lutenicy
2 marchewki
szklanka czerwonej ugotowanej fasoli
6 ząbków czosnku
cebula
pół szklanki soczewicy
2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
1 mała papryczka chili
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
olej
sól, pieprz do smaku
Mięso umyć, zalać wodą, gotować do miękkości. Miękkie mięso oddzielić od kości, drobno pokroić, podsmażyć z posiekaną cebulą i drobno pokrojoną marchewką. Dodać do wywaru wraz z lutenicą, fasolą, soczewicą, drobniutko posiekaną chili bez pestek, gotować 15 minut. Dodać wyciśnięty czosnek, sok z cytryny, orzechy i natkę pietruszki. Gotować 5 minut i już można podawać :)
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2013/11/wariacja-na-temat-gruzinskiej-zupy.html