ßßß Cookit - przepis na sernik z brzoskwiniami

sernik z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Ci, którzy mnie znają wiedzą, że pieczenie "prawdziwych" ciast totalnie mi nie wychodzi. zawsze albo je przypalam, albo wychodzi zakalec. Ale podbudowana sukcesem moich muffinek postanowiłam upiec "prawdziwe" ciasto, tzn. nie sernik na zimno ani jakąś mieszankę z proszku ale ciasto robione krok po kroku od rozbicia jajek aż po wyjęcie z piekarnika. Możecie sobie wyobrazić jakie było moje zaskoczenie kiedy ciasto WYSZŁO!!!
potrzebne składniki na ciasto kruche:
szklanka mąki + trochę mąki do podsypania stolnicy,
1/4 szklanki cukru pudru,
1/2 kostki margaryny,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
1 żółtko,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
opcjonalnie torebka cukru waniliowego> na masę serową:
1 kg białego sera lub twarogu do sernika,
1/5 kostki margaryny,
1/2 szklanki cukru + torebka cukru waniliowego,
4 całe jajka + białko pozostałe z ciasta kruchego (żółtka i białka rozdzielamy),
szczypta soli do ubicia białek,
puszka brzoskwiń w syropie.
wykonanie
Mąkę zagnieść z zimną margaryną.
Następnie dodać resztę składników, dokładnie zagnieść, włożyć do woreczka foliowego, schodzić poł godziny w lodówce lub kilkanaście minut w zamrażarce.
Jeśli pieczemy sernik z białego sera należy go dwukrotnie zmielić.
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym i żółtkami, następnie dodajemy ser i mieszamy na gładką masę. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej delikatnie mieszamy.
Ciastem wykładamy spód tortownicy i nakłuwamy widelcem, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200stopni na około 20 minut (ciasto ma się zrumienić).
Ciasto przykrywamy masą serową i pieczemy ok 60 minut w temperaturze 190 stopni.
Można popuszyć cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.
Źródło:http://zeby-zycie-mialo-smaczek.blogspot.com/2011/08/sernik-z-brzoskwiniami.html