Wykonanie
Ci, którzy mnie znają wiedzą, że pieczenie "prawdziwych" ciast totalnie mi nie wychodzi. zawsze albo je przypalam, albo wychodzi zakalec. Ale podbudowana sukcesem moich muffinek postanowiłam upiec "prawdziwe" ciasto, tzn. nie sernik na zimno ani jakąś mieszankę z proszku ale ciasto robione krok po kroku od rozbicia
jajek aż po wyjęcie z piekarnika. Możecie sobie wyobrazić jakie było moje zaskoczenie kiedy ciasto WYSZŁO!!!potrzebne składniki na ciasto kruche:szklanka
mąki + trochę
mąki do podsypania stolnicy,1/4 szklanki
cukru pudru,1/2 kostki
margaryny,2 łyżki kwaśnej
śmietany,1
żółtko,1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia,opcjonalnie torebka
cukru waniliowego> na masę
serową:1 kg
białego sera lub
twarogu do sernika,1/5 kostki
margaryny,1/2 szklanki
cukru + torebka
cukru waniliowego,4 całe
jajka +
białko pozostałe z ciasta kruchego (
żółtka i
białka rozdzielamy),szczypta
soli do ubicia
białek,puszka
brzoskwiń w syropie.wykonanie
Mąkę zagnieść z zimną
margaryną.Następnie dodać resztę składników, dokładnie zagnieść, włożyć do woreczka foliowego, schodzić poł godziny w lodówce lub kilkanaście minut w zamrażarce.Jeśli pieczemy sernik z
białego sera należy go dwukrotnie zmielić.
Masło ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym i
żółtkami, następnie dodajemy
ser i mieszamy na gładką masę. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę
brzoskwinie.
Białka ubijamy z
solą na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej delikatnie mieszamy.
Ciastem wykładamy spód tortownicy i nakłuwamy widelcem, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200stopni na około 20 minut (ciasto ma się zrumienić).Ciasto przykrywamy masą
serową i pieczemy ok 60 minut w temperaturze 190 stopni.Można popuszyć
cukrem pudrem lub polać roztopioną
czekoladą.