Wykonanie
Tort ze świnkami taplającymi się w błocie podobał mi się od dawna ale jakoś nie było okazji żeby go zrobić, aż wreszcie znalazł się powód - 16 urodziny siostrzeńca mojego
męża. Wykonaniem prosiaczków zajął się mój uzdolniony manualnie małżonek, resztę zrobiłam ja.Jak Wam się podobają świnki?potrzebne składniki: na ciemny
biszkopt:1/4 szklanki
mąki pszennej,1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej,trochę mniej niż 1/2 szklanki
cukru,1 płaska łyżka
kakao,1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej, 2
jajka,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,1 łyżeczka
octu,1 łyżeczka
oleju,1 łyżka
wody,kilka kropli
olejku migdałowego.Będziemy potrzebować dwóch ciemnych
biszkoptów więc ilość składników trzeba podwoić. na jasny
biszkopt:1/4 szklanki
mąki pszennej,1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej,trochę mniej niż 1/2 szklanki
cukru,1
cukier waniliowy,2
jajka,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,1 łyżeczka
octu,1 łyżeczka
oleju,1 łyżka
wody.masa orzechowa:400 g startych
orzechów włoskich,300 ml
mleka,250 g
cukru,300 g
masła. na błotko:
krem czekoladowy może być najzwyklejszy z biedronki lub nutella. Co wolicie. na
świnki:250 g jasno różowej masy cukrowej.do oklejenia dookoła 4
czekolady Baron Dalicadore (tak naprawdę będziemy potrzebować 3,5 ale warto
mieć zapas na wypadek gdyby kilka się połamało).
Świnki najlepiej zrobić wcześniej, tak, żeby stwardniały. To wcale nie takie trudne, TUTAJ zobaczycie krok po kroku jak je ulepić.
Biszkopt ciemny
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do nich
cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia
cukru.
Mąki,
kakao,
kawę przesiewamy,
Żółtka mieszamy z
olejem,
octem wodą i
proszkiem do pieczenia (zapienią się i zbieleją ale tak ma być!!).Do
białek stopniowo dodajemy
mąkę z
kakao i
jajka i delikatnie mieszamy. Wylewamy do wytłuszczonej i wysypanej
bułką tartą tortownicy o średnicy 22 cm. pieczemy do suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pieczemy 2 takie
biszkopty. Można też upiec jeden
biszkopt z 4
jajek i przekroić go na pół (ale ja zawsze się boję że pokroję je nierówno).
Biszkopt jasny:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do nich
cukier i
cukier waniliowy i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia
cukru.
Mąki, przesiewamy,
Żółtka mieszamy z
olejem,
octem wodą i
proszkiem do pieczenia.Do
białek stopniowo dodajemy
mąkę i delikatnie mieszamy. Wylewamy do wytłuszczonej i wysypanej
bułką tartą tortownicy o średnicy 22 cm. pieczemy do suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.Masa orzechowaDo gotującego się
mleka dodajemy
cukier. Ciągle mieszając gotujemy przez 10 minut, do momentu aż
mleko zgęstnieje. Dodajemy
orzechy i gotujemy jeszcze 10 minut. Następnie studzimy.
Masło spieniamy, cały czas mieszając dodajemy masę
orzechową.Dwa pierwsze blaty
tortu (
kakaowy i
waniliowy) i boki toru smarujemy masą
orzechową a wierzch
kremem czekoladowy.Dookoła oblepimy tort
czekoladkami i przewiązujemy wstążką, żeby się dobrze trzymały.Na torcie "usadzamy"
świnki.









