ßßß Cookit - przepis na Klopsiki rybne z serem gruyère

Klopsiki rybne z serem gruyère

nazwa

Wykonanie

To danie, za które już dość długo się zabierałem, ale wreszcie udało mi się je przygotować. Banalne, tanie i szybkie w przygotowaniu, ale jednocześnie pyszne. Dodatek sera oraz smażenie na głębokim tłuszczu powodują małe nasiąkanie tłuszczem, a dodanie Waszego ulubionego ziółka z pewnością jeszcze poprawi smak dania. Miła odmiana dla zwykłego fileta.
Składniki (16 sztuk):
400 g fileta z ryby morskiej (np. mintaj, dorsz)
2 jajka
70 g bułki tartej (drobnej)
1 mała cebula, drobno posiekana
1 łyżka szczypiorku, drobno posiekanego
50 g sera Gruyère, drobno startego (może być inny żółty ser)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
olej do smażenia
Rybę zmielić maszynką do mielenia mięsa, dodać do niej bułkę, jajka, cebulę, szczypiorek i ser - wymieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonymi pieprzem i gałką, a gotową masę wstawić na kwadrans do lodówki, aby się schłodziła. Dzięki temu wygodniej będzie formować klopsiki.
Ze schłodzonej masy rybnej formować nieduże kulki, które następnie smażyć na głębokim tłuszczu. Po usmażeniu na złoty kolor klopsiki wyciągnąć z tłuszczu i odsączyć na papierowym ręczniku.
Gotowe rybne klopsy podałem z młodymi ziemniaczkami i lekko obgotowaną fasolką szparagową, podsmażoną następnie na sklarowanym maśle - Ghee .
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/07/klopsiki-rybne-z-serem-gruyere.html