Wykonanie
To danie, za które już dość długo się zabierałem, ale wreszcie udało mi się je przygotować.
Banalne, tanie i szybkie w przygotowaniu, ale jednocześnie pyszne. Dodatek
sera oraz smażenie na głębokim tłuszczu powodują małe nasiąkanie tłuszczem, a dodanie Waszego ulubionego
ziółka z pewnością jeszcze poprawi smak dania. Miła odmiana dla zwykłego fileta.
Składniki (16 sztuk):400 g
fileta z ryby morskiej (np.
mintaj,
dorsz)2
jajka70 g
bułki tartej (drobnej)1 mała
cebula, drobno posiekana1 łyżka
szczypiorku, drobno posiekanego50 g
sera Gruyère, drobno startego (może być inny
żółty ser)
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa - do smaku
olej do smażenia
Rybę zmielić maszynką do
mielenia mięsa, dodać do niej
bułkę,
jajka,
cebulę,
szczypiorek i
ser - wymieszać. Doprawić do smaku
solą i świeżo zmielonymi
pieprzem i gałką, a gotową masę wstawić na kwadrans do lodówki, aby się schłodziła. Dzięki temu wygodniej będzie formować klopsiki.Ze schłodzonej masy
rybnej formować nieduże kulki, które następnie smażyć na głębokim tłuszczu. Po usmażeniu na złoty kolor klopsiki wyciągnąć z tłuszczu i odsączyć na papierowym ręczniku.Gotowe
rybne klopsy podałem z młodymi ziemniaczkami i lekko obgotowaną
fasolką szparagową, podsmażoną następnie na sklarowanym
maśle - Ghee .Smacznego :-)