ßßß
Składniki (2 osoby):350 g obranych ziemniaków350 g jabłka (winnego)70 g boczku1 mała cebulaodrobina mleka i łyżka masła do puree ziemniaczanegosól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa - do smakućwiartka cytrynyoliwa z oliwek do smażeniado podania tradycyjnie: kaszanka lub smażona kiełbasaZiemniaki ugotować w osolonej wodzie.Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniało. Cebulę pokroić w ósemki, a boczek w paski.Na patelni rozgrzać oliwę. Na niej zrumienić boczek i cebulę. Dodać jabłko, podlać odrobinę wodą i dusić, aż jabłko zacznie się rozpadać. Rozgnieść je wówczas trochę drewnianą łyżką na patelni. Zasadą jest, aby jabłko nie było dokładnie rozgniecione jak gotowy mus :-)Jeśli ktoś ma gotowy mus jabłkowy, może po prostu dać go na patelnie i podgrzać z boczkiem i cebulą. Doprawić ewentualnie trochę cukrem - jeśli jabłko było bardzo kwaśne.Ziemniaki odcedzić, dolać odrobinę mleka i łyżkę masła, rozgnieść na puree. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.Puree ziemniaczane i jabłkowe podawać obok siebie na talerzu (tak ładniej wygląda) lub wymieszać ze sobą przed nałożeniem.Jak wcześniej wspomniałem podawać ze smażoną kaszanką, smażoną kiełbasą lub z czym tam chcecie.Smacznego :-)Entuzjastów ziemniaków zapraszam również na Lepenice - ziemniaki z kiszoną kapustą i boczkiem