ßßß Cookit - przepis na Zupa pomidorowa, najlepsza na świecie :-)

Zupa pomidorowa, najlepsza na świecie :-)

nazwa

Wykonanie

Dziś proponuję Wam zupę pomidorową. W sumie to żadna filozofia zrobić pomidorówkę, ja tak przynajmniej uważam, ale nie ukrywam, że żadna mi tak nie wyszła jak właśnie ta :-) Jest intensywnie pomidorowa, słodka, lekko zawiesista, ale nie zmiksowana. Osoby, które ją jadły nalegały na ten przepis. Chyba im smakowała, jak sądzę, wiec się nie opieram i oto jest :-)
Składniki:
1 litr wywaru drobiowego
1 puszka pomidorów, krojonych
1 puszka koncentratu pomidorowego
1 szalotka, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
spora garść listków świeżej bazylii
1 łyżka cukru
oliwa z oliwek - do smażenia
sól, pieprz - do smaku
Na odrobinie oliwy zeszklić szalotkę, dodać czosnek i smażyć minutę. Dodać koncentrat pomidorowy i smażyć kolejną minutę,a następnie puszkę pomidorów i cukier, smażyć kolejne 3 minuty. Całość zalać bulionem i gotować przez kwadrans (na małym ogniu). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Krótko przed podaniem wmieszać w zupę posiekane listki bazylii.
Podawać z cienkim makaronem lub makaronem orzo .
Do zupy można dodać mięso obrane z udek kurczaka, które służyły przygotowaniu wywaru - będzie wówczas treściwsza.
Smacznego :-)
Rady nie od parady :-)
Wywar można zrobić wg własnego uznania, to nic skomplikowanego, to nie rosół :-) Nie ma być niesamowicie aromatyczny, aby nie zakłócił smaku pomidorów, ale dobrze jest jeśli do jego przygotowania użyjecie kawałka skórki z parmezanu. Pomidory i parmezan kochają się...
1,2 litra wody
2 małe udka kurczaka
1 marchewka
1 pietruszka
1 kawałek skórki parmezanu
Wszystkie składniki zagotować, następnie zmniejszyć moc palnika i gotować 30-40 minut. Wyjąć udka i odłożyć na bok, a resztę przecedzić przez sito wyłożone ręcznikiem papierowym.
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2014/09/zupa-pomidorowa-najlepsza-na-swiecie.html