Wykonanie
Dziś proponuję Wam zupę
pomidorową. W
sumie to żadna filozofia zrobić pomidorówkę, ja tak przynajmniej uważam, ale nie ukrywam, że żadna mi tak nie wyszła jak właśnie ta :-) Jest intensywnie pomidorowa, słodka, lekko zawiesista, ale nie zmiksowana. Osoby, które ją jadły nalegały na ten przepis. Chyba im smakowała, jak sądzę, wiec się nie opieram i oto jest :-)

Składniki:1 litr
wywaru drobiowego1 puszka
pomidorów, krojonych1 puszka
koncentratu pomidorowego1
szalotka, drobno posiekana1 ząbek
czosnku, drobno posiekanyspora garść listków świeżej
bazylii1 łyżka
cukruoliwa z oliwek - do smażenia
sól,
pieprz - do smakuNa odrobinie
oliwy zeszklić
szalotkę, dodać
czosnek i smażyć minutę. Dodać
koncentrat pomidorowy i smażyć kolejną minutę,a następnie puszkę
pomidorów i
cukier, smażyć kolejne 3 minuty. Całość zalać
bulionem i gotować przez kwadrans (na małym ogniu). Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Krótko przed podaniem wmieszać w zupę posiekane listki
bazylii.Podawać z cienkim
makaronem lub
makaronem orzo .Do zupy można dodać
mięso obrane z
udek kurczaka, które służyły przygotowaniu
wywaru - będzie wówczas treściwsza.Smacznego :-)

Rady nie od parady :-)
Wywar można zrobić wg własnego uznania, to nic skomplikowanego, to nie rosół :-) Nie ma być niesamowicie aromatyczny, aby nie zakłócił smaku
pomidorów, ale dobrze jest jeśli do jego przygotowania użyjecie kawałka skórki z
parmezanu.
Pomidory i
parmezan kochają się...1,2 litra
wody2 małe
udka kurczaka1
marchewka1
pietruszka1 kawałek skórki
parmezanuWszystkie składniki zagotować, następnie zmniejszyć moc palnika i gotować 30-40 minut. Wyjąć udka i odłożyć na bok, a resztę przecedzić przez sito wyłożone ręcznikiem papierowym.