ßßß
Składniki:1 litr wywaru drobiowego1 puszka pomidorów, krojonych1 puszka koncentratu pomidorowego1 szalotka, drobno posiekana1 ząbek czosnku, drobno posiekanyspora garść listków świeżej bazylii1 łyżka cukruoliwa z oliwek - do smażeniasól, pieprz - do smakuNa odrobinie oliwy zeszklić szalotkę, dodać czosnek i smażyć minutę. Dodać koncentrat pomidorowy i smażyć kolejną minutę,a następnie puszkę pomidorów i cukier, smażyć kolejne 3 minuty. Całość zalać bulionem i gotować przez kwadrans (na małym ogniu). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Krótko przed podaniem wmieszać w zupę posiekane listki bazylii.Podawać z cienkim makaronem lub makaronem orzo .Do zupy można dodać mięso obrane z udek kurczaka, które służyły przygotowaniu wywaru - będzie wówczas treściwsza.Smacznego :-)
Rady nie od parady :-)Wywar można zrobić wg własnego uznania, to nic skomplikowanego, to nie rosół :-) Nie ma być niesamowicie aromatyczny, aby nie zakłócił smaku pomidorów, ale dobrze jest jeśli do jego przygotowania użyjecie kawałka skórki z parmezanu. Pomidory i parmezan kochają się...1,2 litra wody2 małe udka kurczaka1 marchewka1 pietruszka1 kawałek skórki parmezanuWszystkie składniki zagotować, następnie zmniejszyć moc palnika i gotować 30-40 minut. Wyjąć udka i odłożyć na bok, a resztę przecedzić przez sito wyłożone ręcznikiem papierowym.