Wykonanie
Do niedawna nie byłem wielkim zwolennikiem ryb, ale gdy nauczyłem się je przygotowywać zmieniłem zdanie. Dziś kolejne danie z
rybą, bo ostatnio często gości ona na moim
stole. Danie proste, ale bardzo aromatyczne i jak to z
rybą, bardzo szybkie w przygotowaniu. Konsumenci twierdzili, że doskonale nadało by się nawet na wigilijną kolację.Niezależnie od tego kiedy je podacie, to smak zostanie na pewno w pamięci. Moją wersję przygotowałem z jesiotrem, którego
mięso jest bardzo smaczne i niezwykle delikatne. Możecie go zastąpić inną
rybą, która ma zwarte
mięso.
Krewetki argentyńskie również można zastąpić innymi, na przykład tygrysimi.
Składniki (2 porcje):300 g jesiotra, filet bez skóry10
krewetek argentyńskich1
szalotka, pokrojona w cienkie plasterki1 fenkuł, pokrojony w cienkie plasterki1 ząbek
czosnku, pokrojony w plasterki1 łyżeczka
kolendry, rozgniecionej w moździerzu100 ml
białego wina1 puszka
pomidorów4 łyżki startego
parmezanu2 łyżki panierki panko (lub
zwykłej bułki tartej)szczypta
szafranu2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżka
koncentratu pomidorowegosól, świeżo zmielony
czarny pieprz - do smaku
oliwa z oliwek - do smażenia
1. Na patelni rozgrzać
oliwę. Dodać fenkuł i
cebulę, smażyć na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodać
czosnek i
kolendrę. Smażyć kolejne 5 minut.2. Wlać
wino i odparować połowę. Dodać puszkę
pomidorów,
szafran,
liść laurowy, koncentrat. Wszystko wymieszać i dusić przez 10 minut. Doprawić do smaku
sola i
pieprzem.3. Nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni.4. Dodać 1 łyżkę
natki oraz
sok z cytryny i wszystko wymieszać. Delikatnie włożyć kawałki
ryby i
krewetki. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 4 minuty. Potrząsać patelnią, a nie mieszać żeby
ryba się nie rozpadła.5. Sos z
ryba przełożyć do dwóch naczyń żaroodpornych o wielkości porcji lub jednego większego. W miseczce wymieszać panierkę, pozostałą
natkę oraz
ser i posypać wierzch potrawki.6. Zapiekać zapiekankę przez ok. 20 minut do momentu, aż posypka się ładnie zrumieni.Smacznego :-)