Wykonanie
Naleśniki à la Hortobágy (Hortobágyi palacsinta) to jedno z bardziej znanych dań kuchni węgierskiej. To naleśniki wypełnione siekanym lub mielonym
mięsem, pachnące
papryką, zapieczone z sosem
paprykowo-
śmietanowym. Farsz najczęściej przygotowuje się z
cielęciny lub
kurczaka. Jak pisałem wyżej podduszone
mięso może być zmielone lub posiekane. Ta druga wersja jest zdecydowanie bardziej klasyczna i smaczniejsza - nie jemy papki tylko nadal
mięso wyczuwalne dla zębów.
Składniki (5 naleśników):5 sporych naleśników (30cm)400 g
piersi z kurczaka1 mała
cebula2 łyżeczki
oliwy z oliwek2 łyżeczki mielonej
słodkiej papryki1
papryka czerwona1 dojrzały
pomidor500 ml
śmietanysól, świeżo zmielony
czarny pieprz - do smakuposiekana
natka pietruszki - do podania
Na patelni, na
oliwie, zeszklić drobno posiekaną
cebulę, a następnie dodać pokrojone w spore kawałki
mięso kurczaka. Obsmażyć je na
oleju ze wszystkich stron tak, aby było białe.Patelnię zdjąć z palnika i wsypać do niej
paprykę w proszku. Całość dokładnie wymieszać, a następnie dodać pokrojoną
paprykę i wyfiletowanego (pozbawionego skórki i pestek)
pomidora. Podlać odrobinę
wodą i dusić na małym ogniu przez kwadrans, aż
kurczak i warzywa będą miękkie.Gdy danie będzie gotowe, odcedzić je na gęstym sicie, a zawartość sita przestudzić. Stałe części bardzo drobno posiekać lub zmielić w maszynce do
mięsa na bardzo grubym sitku (polecam jednak posiekać). Odsączony płyn z duszenia
mięsa wlać z powrotem na patelnię, dodać 400 ml
śmietany i zagotować.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.Na naleśniki nałożyć posiekany farsz, posmarować każdy naleśnik łyżką sosu, zwinąć w rulon i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Polać pozostałym sosem i piec przez około 10 minut. Podawać polane resztką
śmietany, posypane
pietruszką.Smacznego :-)