ßßß Cookit - przepis na Makaron farfalle z pancettą i awokado

Makaron farfalle z pancettą i awokado

nazwa

Wykonanie

Dziś świętujemy Światowy Dzień Makaronu, więc nie ma najmniejszych szans obejść się bez jego zjedzenia albo podzielenia się przepisem na makaronowe danie. Ja oczywiście makaron zjadłem i chciałbym się podzielić przepisem na pyszne makaronowe kokardki z pancettą i awokado w delikatnym śmietanowym sosie.
Wielbicieli makaronów zapraszam również do obejrzenia kilku innych przepisów :
Pyszne dania z makaronem
Składniki (2 porcje):
2 porcje makaronu farfalle (200 g)
1 awokado
60 g pancetty, pokrojonej w paski
sok z 1 limonki
1 mała cebula, posiekana
1 papryczka chili, pokrojona w półplasterki
1 łyżka kaparów, odsączonych z zalewy
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
150 ml śmietany 18%
sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz – do smaku
oliwa z oliwek
płatki parmezanu do przybrania
1. Ugotować makaron w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzić.
2. W międzyczasie rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni. Dodać pancettę, chili i cebulę, poddusić wszystko na średnim ogniu, aż boczek się lekko zezłoci. Dodać kapary, śmietanę i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Awokado przekroić wzdłuż na pół, pozbawić pestki, obrać ze skórki i pokroić w średniej wielkości kostkę. Wymieszać z sokiem z limonki, aby nie ściemniało.
4. Odcedzony makaron przełożyć na patelnię z sosem, dodać natkę i awokado, dokładnie wymieszać. Podawać posypane płatkami parmezanu.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2014/10/makaron-farfalle-z-pancetta-i-awokado.html