Wykonanie
Dziś świętujemy Światowy Dzień
Makaronu, więc nie ma najmniejszych szans obejść się bez jego zjedzenia albo podzielenia się przepisem na
makaronowe danie. Ja oczywiście
makaron zjadłem i chciałbym się podzielić przepisem na pyszne
makaronowe kokardki z pancettą i
awokado w delikatnym
śmietanowym sosie.

Wielbicieli
makaronów zapraszam również do obejrzenia kilku innych przepisów :Pyszne dania z
makaronemSkładniki (2 porcje):2 porcje
makaronu farfalle (200 g)1
awokado60 g pancetty, pokrojonej w paskisok z 1
limonki1 mała
cebula, posiekana1
papryczka chili, pokrojona w półplasterki1 łyżka
kaparów, odsączonych z zalewy1 łyżka posiekanej
natki pietruszki150 ml
śmietany 18%sól, świeżo zmielony
kolorowy pieprz – do smaku
oliwa z oliwekpłatki parmezanu do przybrania

1. Ugotować
makaron w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzić.2. W międzyczasie rozgrzać 2 łyżki
oliwy na patelni. Dodać pancettę,
chili i
cebulę, poddusić wszystko na średnim ogniu, aż
boczek się lekko zezłoci. Dodać
kapary,
śmietanę i zagotować. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.3.
Awokado przekroić wzdłuż na pół, pozbawić pestki, obrać ze skórki i pokroić w średniej wielkości kostkę. Wymieszać z
sokiem z limonki, aby nie ściemniało.4. Odcedzony
makaron przełożyć na patelnię z sosem, dodać
natkę i
awokado, dokładnie wymieszać. Podawać posypane
płatkami parmezanu.Smacznego :-)