Wykonanie
Dania z
makaronem w roli głównej są zawsze idealna alternatywą dla monotonnych obiadów z kotletem i
ziemniakiem. Z racji tego, że lubuję w makaronach, to często tworzę różne kombinacje z tym włoskim wynalazkiem. Dziś chciałbym zachęcić Was do przygotowania bavette aglio e
olio z
cukinią i
krewetkami. Bavette na kształt przypomina spłaszczone spaghetti. Świetnie pasuje w połączeniu z
owocami morza. Ja przygotowałem je na bazie lekkiego sosu z
oliwy i
białego wina. Do tego
czosnek i
cebulka. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam wszystkim kochającym włoskie klimaty na talerzu.
Do potrawy polecam kieliszek schłodzonego rieslinga. Jest to jeden z moich ulubionych szczepów.
Robert Johnson RJV Riesling 2006



Czas przygotowania 25 min.
Porcja dla 2 osób
Koszt przygotowania: 15 , 00 zł
SKŁADNIKI:
150 g
krewetek koktajlowych
200 g
makaronu bavette lub spaghetti
1/2 średniej
cukinii1/2 średniej
cebuli1 ząbek
czosnkunatka pietruszki1/2 szklanki białego
wytrawnego wina1/2 szklanki
oliwy z oliwekszczypta peperoncino lub świeżego
chilliparmezan (
płatki)
sól,
pieprzPRZYGOTOWANIE:
Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na
oliwie. W
między czasie wstawiamy
makaron do gotowania. Ten typ
makaronu jest idealny po ok 6-7 min.
Do zeszklonej
cebuli dodajemy pokrojoną
cukinię. Chwilę smażymy i dorzucamy
krewetki i drobno posiekany
czosnek. Dolewamy
białego wina. Na małym ogniu redukujemy sos do odparowania
alkoholu i delikatnego zgęstnienia. Doprawiamy
solą,
pieprzem i szczyptą peperoncino.
Dodajemy ugotowany
makaron i świeżo posiekaną
natkę pietruszki. Wszystkie składniki łączy ze sobą, wykładamy na talerz i posypujemy
płatkami parmezanu. Smacznego.