Wykonanie
Cykoria w naszym
kraju nie jest zbytnio popularna. Jeszcze nigdy nikt mi jej nie podał, nie jadłem jej ani w domach, ani w restauracjach. Sam kupiłem ją może kilka
razy, ale jej kupno nie jest problemem. Jest dostępna praktycznie w każdym sklepie z warzymawi, a nawet w dyskontach spozywczych. Mała popularnośc może wynikać z niewielkiej
wiedzy o tej roślinie albo z jej nieco goryczkowatego smaku. Sam, gdyby nie wiosenna wizyta w Belgii, pewnie bym jej nie przygotował :-)Prawdziwą ojczyzną
cykorii jest natomiast Belgia. To tam zaczęto uprawiać ją na masową skalę, tam można spotkać ja w każdym sklepie, każdej restauracji i każdym domu. Spożywa jej się tam ok. 6,5 kg na mieszkańca.
Cykoria jest tym mniej goryczkowa im jej liście są jaśniejsze. Wspomnianą goryczkę w znacznym stopniu niweluje duszenie czy też pieczenie, ale
cykorię można podać również na surowo - w sałatkach. Doskonałym dodatkiem wówczas są
soki cytrusowe (
pomarańczowy,
cytrynowy), przytłumiają gorzki smak liści.

Składniki:3,4
cykorie3,4 plastry
szynki (wędzonej, gotowanej)1/2
cebuli100 g
aromatycznego sera400 ml
mleka2 łyżki
mąki3 łyżki
masła1
cytryna1
liść laurowy1 gałązka
tymianku1 łyżeczka ziaren
czarnego pieprzu1/2 łyżeczki startej
gałki muszkatołowej2 łyżeczki
cukru brązowegosól,
pieprz - do smakuNagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.Umyć
cykorie. Używając małego,
ostrego noża usunąć głąb, ale tak aby
cykoria się nie rozpadła. W głębokiej patelni roztopić 2 łyżki
masła, smażyć
cykorie przez około 15 minut na średnim ogniu pod przykrywką, regularnie ją przewracając, tak aby z każdej strony zbrązowiały. Na 5 minut przed końcem zwiększyć ogień, dodać łyżeczkę
cukru i wycisnąć sok z całej
cytryny. Wyciągnąć
cykorię na deskę, aby przestygła.Do małego rondelka wlać
mleko, dodać
liść laurowy, łyżeczkę
cukru,
tymianek, pokrojoną drobno
cebulę i ziarna
pieprzu. Zagotować a następnie przez 5 minut, ciągle mieszając, trzymać na małym ogniu. Odstawić.Rozpuścić w drugim garnku 1 łyżkę
masła. Ściągnąć z ognia, dodać
mąkę i dokładnie zamieszać. Przez sitko przelać 2/3
mleka i dokładnie wymieszać z
masłem i
mąką, następnie dolać resztę. Ciągle mieszając, gotować przez 4-5 minut na małym ogniu. Doprawić
gałką muszkatołową,
solą i
pieprzem.Każdą
cykorię owinąć
szynką, tak aby wystawały jej końce. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Polać
sosem beszamelowym i posypać z wierzchu
startym serem. Piec przez 40 minut, aż
ser się zrumieni.Smacznego :-)