ßßß
Składniki:3,4 cykorie3,4 plastry szynki (wędzonej, gotowanej)1/2 cebuli100 g aromatycznego sera400 ml mleka2 łyżki mąki3 łyżki masła1 cytryna1 liść laurowy1 gałązka tymianku1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej2 łyżeczki cukru brązowegosól, pieprz - do smakuNagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.Umyć cykorie. Używając małego, ostrego noża usunąć głąb, ale tak aby cykoria się nie rozpadła. W głębokiej patelni roztopić 2 łyżki masła, smażyć cykorie przez około 15 minut na średnim ogniu pod przykrywką, regularnie ją przewracając, tak aby z każdej strony zbrązowiały. Na 5 minut przed końcem zwiększyć ogień, dodać łyżeczkę cukru i wycisnąć sok z całej cytryny. Wyciągnąć cykorię na deskę, aby przestygła.Do małego rondelka wlać mleko, dodać liść laurowy, łyżeczkę cukru, tymianek, pokrojoną drobno cebulę i ziarna pieprzu. Zagotować a następnie przez 5 minut, ciągle mieszając, trzymać na małym ogniu. Odstawić.Rozpuścić w drugim garnku 1 łyżkę masła. Ściągnąć z ognia, dodać mąkę i dokładnie zamieszać. Przez sitko przelać 2/3 mleka i dokładnie wymieszać z masłem i mąką, następnie dolać resztę. Ciągle mieszając, gotować przez 4-5 minut na małym ogniu. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.Każdą cykorię owinąć szynką, tak aby wystawały jej końce. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Polać sosem beszamelowym i posypać z wierzchu startym serem. Piec przez 40 minut, aż ser się zrumieni.Smacznego :-)