Wykonanie
Zapraszam na pyszny krem z pieczonych
buraków z dodatkiem
jogurtowego sosu chrzanowego - taka
ćwikła na talerzu ;-)
Buraki pod wpływem pieczenia uwalniają swoją
słodycz i nie oddają wszystkiego co najlepsze, smaku i witamin, wodzie w której się gotują. Polecam ten sposób przygotowania
buraków nie tylko w przypadku zup, ale również wszelkiego rodzaju sałatek.
Składniki:1 kg
buraków4 ząbki
czosnku (w łupinkach)3 gałązki
tymianku1
liść laurowy3 łyżki
oleju rzepakowego1 litr
bulionu warzywnego1 łyżka
chrzanu200 g
śmietany lub gęstego
jogurtusól, świeżo zmielony
pieprz - do smakuposiekany
koperek - do podaniaRozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Dokładnie wyszorować
buraki i umieścić je w blaszce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym. Dodać
czosnek,
liść laurowy i
tymianek, skropić
olejem, doprawić
solą i
pieprzem - wszystko wymieszać. Wlać pół szklanki
wody i przykryć blaszkę folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz). Piec 50-60 minut, aż
buraki będą miękkie.Po wyciągnieciu z pieca przestudzić
buraki, a nastepnie obrać i pokroić w mniejsze kwałki. Upieczony
czosnek wycisnąć z łupinek i umiescić razem z
burakami w blenderze. Dodając po odrobinie
bulionu miksować
buraki na gładkie puree.Przelać zawartość blendera do garnka, podgrzać i ewentualnie dodać tyle
bulionu, aby zupa uzyskała taką konsystencję jaką chcecie. Zupa nie powinna być za rzadka, powinna przypominać dziecięce papki (ja dodałem w
sumie ok. 3/4 litra
bulionu). Podgrzewając doprawić ewentualnie
solą i
pieprzem do smaku.Podać zupe w talerzach lub miseczkach z dodatkiem
śmietany wymieszanej z
chcrzanem. Posypać posiekanym
koperkiem.Smacznego :-)