Wykonanie
Dzisiaj przyszła
pora na niesamowity
sos słodko-kwaśno-ostry z
papryczką chili,
limonką,
ananasem i
imbirem.
Sos jest przezroczysty i zawiesisty oraz bardzo aromatyczny. Będziecie zachwyceni.Do dzieła !

Składniki na ok. 600ml sosu:1 szklanka 250ml
soku z ananasa1 szklanka 250ml
wody (podzielona na 200 i 50ml)2
papryczki pepperoni zielona i czerwona drobno pokrojone (1 zostawcie z połową pestek. Jeśli używacie papryczek Habanero, które są dostępne co jakiś czas w Kauflandzie - ostrożnie ;), krójcie w rękawiczkach i max 1/2 papryczki bez pestek na całość)1
limonka (wycisnąć sok)2 łyżeczki z górką
mąki ziemniaczanej lub
skrobi rozpuszczone w 50ml zimnej
wody1 łyżeczka
soli4 ząbki
czosnku70ml
octu jasnego np.
jabłkowego,
ryżowego1/2 szklanki
cukru (ok. 130g)kawałek świeżego
imbiru o wymiarach 2cm na 3cm przeciśniętego przez praskę albo bardzo drobno pokrojonegoCo robimy ?Gotujemy w garnku szklankę
wody i
soku z ananasa i jak się zagotuje wsypujemy pokrojoną papryczkę, przeciśnięty przez praskę
czosnek i
imbir,
cukier oraz łyżeczkę
soli i gotujemy przez 10min w trakcie kontrolujemy ostrość, jeśli jest słabe wsypujemy więcej pestek z papryczekdodajemy
sok z limonki i
ocetkontrolujemy kwaśność/słodkość dodając w miarę potrzeby
octu lub
cukru (powinno być lekko kwaskowe) na koniec dodajemy rozpuszczoną w wodzie
mąkę, najlepiej po łyżce do gotującego roztworu, ciągle mieszającOpisany tutaj
sos słodko-kwaśny nadaje się świetnie jako dip do
kurczaka, frytek itd. oraz jako część dań chińskich do
ryżu. Zdrowy substytut sosu
limonkowego podawanego do Nuggetsów w Mc Donalds.