Wykonanie

Bardzo lubię skrzydełka z
kurczaka w sosie
chilli słodko-kwaśnym firmy Tao-Tao. Sos ten również jest pyszny w kuchni chińskiej, np. z sajgonkami.Postanowiłem sam stworzyć taki sos i wyszedł naprawdę pikantny i naprawdę dobry.

Składniki :- 3
papryczki chilli (jeżeli wolicie mniej pikantną dodajcie tylko 1 papryczkę)- 100 g
cukru- 100 ml
octu- 300 ml
wody- 1/4 łyżeczka
soli- 3 ząbki
czosnku- łyżeczka
mąki ziemniaczanej
Wykonanie :1. Z papryczek usuwamy gniazda nasienne, ale ich nie wyrzucamy, całość przekładamy do blendera.2. Dodajemy 3 ząbki
czosnku i całość blendujemy.3. Do garnka wlewamy
wodę,
ocet oraz dodajemy
sól i
cukier.4. Mieszamy zawartość blendera z zalewą i zagotowujemy.5. W szklance rozrabiamy
mąkę ziemniaczaną z
wodą i wlewamy do pozostałych składników.6. Całość mieszamy i przelewamy do słoika.7. Po wystygnięciu sos zgęstnieje i będzie gotowy. Można go również zakręcić i zostawić na kilka dni, aby smaki się przegryzły.S M A C Z N E G O ! ! !