Wykonanie

Ten przepis na ciasto do pizzy dostałem od koleżanki i wszystko się w nim zgadza. Pizza wychodzi idealna nawet z pieca gazowego bez termoobiegu (tak, ciągle taki mam ;)). Podaje też składniki oraz sposób ich ułożenia tak jak lubię najbardziej w kilku wariantach -
mozzarella,
salami,
pieczarki,
oregano,
sos pomidorowy.Porcja na pizzę dla dwóch osób (można przygotować podwójną porcję i połowę zamrozić na kolejny raz):240 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
drożdży w proszku2 łyżki
oliwy2/3 szklanki
wody3 łyżki
koncentratu pomidorowego2 łyżki
wody2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
oregano1/3 łyżeczki
bazylii1/3 łyżeczki
tymiankuPizza 1 - składniki :3 kule
mozzarelli 125g5
pieczarek10 dkg
salami1 łyżka
oregano1 łyżka
bazyliiPizza 2 hawajska zmodyfikowana - składniki :2 kule
mozzarelli 125g10dkg
sera gruyere lub drobno startego
grana padano5
pieczarek1- dkg
szynki1/3
cebuli w plastrach4
okręgi ananasa z puszki, pokrojone w małe kawałki2
pomidorki koktajlowe pokrojone w plasterkiCo robimy ?1. Łączymy wszystkie składniki na ciasto do pizzy, najpierw mieszając
mąkę z
drożdżami,
solą i
cukrem a następnie dodajemy resztę składników.2. Wyrabiamy ciasto ręką, około 6 minut, do momentu aż będzie odchodzić od ręki :)3. Zaczynając od środka rozciągamy pizzę na blaszce (posypanej
mąką) i rozwałkowujemy wałkiem tak, aby ciasto było cieniutkie.4. Gdy pizza jest już cienka kładziemy na blaszce (standardowa prostokątna) posypanej
mąką lub układamy na papierze do pieczenia na blasze (polecane i wtedy już
mąki nie trzeba dosypywać, a pizza ślicznie odchodzi i nie przywiera). Ciasto smarujemy sosem do pizzy(cały).5. Układamy na pizzy to co lubimy (kolejność ma znaczenie). Jeśli
sera nie damy na spód cała pizza namoknie
wodą z
pieczarek. Jeśli damy za dużo
pieczarek lub
pomidora stanie się to samo.Przykład dla pizzy nr 1 (kolejność składników):-
przyprawy:
oregano i
bazylię- 2/3
mozzarelli pokrojonej na małe kawałki- plastry
salami- 5 cienko pokrojonych
pieczarek + ew. inne mokre warzywa- reszta
mozarelli na wierzch
Pieczarki mogą nawet poleżeć pokrojone kilka godzin przed robieniem pizzy to stracą trochę
wody.6. Zapiekamy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 240 stopni. Nasz jest gazowy (blachę wkładamy na środkową pozycję) i bez termoobiegu, w innym piekarniku ten czas może być krótszy lub dłuższy, dlatego pizzę należy obserwować. Kiedy brzegi zrobią się jasnobrązowe a
mozzarella będzie wesoło skwierczeć wiadomo, że pizza jest już gotowa :).