Wykonanie
Równo rok temu zamieściłam pierwszy wpis na moim blogu. Blogowe urodziny nie mogą przejść bez echa! O nie. Wcześniej myślałam o torcie, ale tak wyszło, że dopiero wczoraj wyszliśmy z małą „I” ze szpitala. Zapalenie płuc pokonane po 1 , 5 tygodnia hospitalizacji. Wbrew pozorom w szpitalu wcale nie było tak strasznie. Wenflon w rączce wcale Idze nie przeszkadzał, a dzięki niemu podawanie antybiotyku nie bolało- Iga sama dzielnie podawała rączkę pielęgniarkom, które co 8 godzin „dawały motylkowi pić”. Obok małego łóżeczka stało normalne łóżko dla rodzica, więc nawet nocowanie w szpitalu nie było męczące. Iga czuła się jak na wakacjach, kolorowe naklejki, miłe pielęgniarki i uśmiechnięci lekarze, nawet inhalator miała w kształcie biedronki. A co najważniejsze Iga prawie całe dnie spędzała z innymi dziećmi w świetlicy pełnej zabawek. Niby było całkiem miło, ale i tak wszyscy bardzo się cieszymy, że już jesteśmy w domu :-)Wracając do pierwszych urodzin koperkowej kuchni. Na tort nie było czasu, ale muffinki też są dobre do świętowania, a znacznie mniej pracochłonne niż tort! Nawet nie trzeba wyciągać miksera. A może w ten sposób zapoczątkowałam nową świecką tradycję i na kolejne blogowe urodziny również przygotuję muffinki. To nie taki zły pomysł, ale o tym pomyślę za rok :-) Dziś życzę wszystkiego najsmaczniejszego wszystkim wirtualnym gościom koperkowej kuchni! Dziękuję, że jesteście :-)
Bakaliowe muffinki z
czekoladą dla wszystkich!
Składniki:200g
mąki pszennej2 łyżki
cukruSzczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia150g mieszanki bakaliowej (u mnie
orzechy laskowe, ziemne i nerkowe, oraz
rodzynki i
morele)50g
mlecznej czekolady2
jajka150g
jogurtu naturalnego60g
masła lub
margaryny½ szklanki
mleka3 łyżki płynnego
mioduWykonanie:
Bakalie siekamy nożem, ale niezbyt drobno (
orzeszki ziemne i
rodzynki zostawiamy w całości). W jednej misce mieszamy
mąkę z
cukrem,
solą proszkiem do pieczenia,
bakaliami i dość drobno posiekaną
czekoladą. W drugiej misce mieszamy roztrzepane
jajka, z
jogurtem,
mlekiem, roztopionym
masłem i
miodem. Mokre składniki wlewamy do suchych, całość mieszamy łyżką, ale niezbyt dokładnie- powinny pozostać widoczne grudki.Masę napełniamy papierowe papilotki umieszczone wcześniej w blaszce do pieczenia muffinek.Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 20 minut.Przepis na 12 babeczek.