Wykonanie
A może by tak
dyniowy sezon rozpocząć pyszną, kremową zupą dyniową? Bo niby
czemu nie. Nie wymaga wiele wysiłku, składniki też nie są skomplikowane,
dynia, trochę warzyw i kilka listków świeżej
szałwii,
bulion (może być nawet i z kostki),
przyprawy,
jogurt i czerstwe
pieczywo. Do tego oczywiście garnek i blender i Zupa dyniowa z
szałwią gotowa.

Składniki:500g miąższu dyni
PorMarchewkaSeler2
ziemniaki1,5l
bulionuŁyżka
oliwy½ łyżeczki
pieprzu ziołowegoCzarny pieprzSólGarść listków
szałwiiGrzanki z czerstwego
pieczywaGęsty
jogurt naturalnyWykonanie:
Pora i
marchewkę po obraniu kroimy w kostkę,
pora po dokładnym umyciu kroimy w półplasterki. Warzywa podsmażamy na
oliwie w garnku z grubym dnem. Następnie zalewamy
bulionem, a jak się zagotuje dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę
dynię i
ziemniaki (również obrane i pokrojone w kostkę). Gotujemy na średnim ogniu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Doprawiamy posiekanymi listkami
szałwii,
pieprzem ziołowym,
solą i
czarnym pieprzem do smaku.Podajemy z grzankami i gęstym
jogurtem naturalnym.
