Wykonanie
Zaczęło się od tego, że miałam ochotę na chlebek
pita. Poszukałam u Borgii i znalazłam fajny przepis- naprawdę prosty! Powstało tylko pytanie z czym ten chlebek podać. Po dłuższym zastanowieniu, postanowiłam iść na łatwiznę i po prostu zrobić Domowy kebab .Składniki:Chlebek
pita:450g
mąki pszennej350ml ciepłej
wody25g świeżych
drożdży¼ łyżeczki
cukru½ łyżeczki
soliOlejDodatki:
Pierś z kurczaka2 ząbki
czosnkuPrzyprawa do gyrosaOlejCzerwona paprykaCebulaRukola150g gęstego
jogurtu naturalnegoSól ziołowaZąbek
czosnkuWykonanie:
Drożdże rozcieramy z
cukrem, dolewając 50ml
wody. Odstawiamy na 15 minut. Do przesianej
mąki i
soli dodajemy
drożdże i resztę
wody i wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Ciasto jest bardzo luźne i dość mocno się klei, ale takie właśnie ma być. Im dłużej wyrabiamy tym ciasto mniej się klei. Formujemy kulę, delikatnie smarujemy
olejem i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny, oczywiście pod przykryciem, żeby nie obeschło.Wyrośnięte ciasto przerzucamy na stolnicę posypaną
mąką. Chwilkę wyrabiamy i dzielmy na 8 części, z każdej z nich formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni (rozgrzewamy też blachę na której będziemy piec nasze
chlebki).Każdą z kulek wałkujemy na placek, podsypując
mąką i przenosimy na gorącą (!) blachę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 5-7 minut.
Chlebki nie powinny się zarumienić, mają tylko urosnąć. Ważne jest, żeby kłaść je na rozgrzaną blachę i wstawiać do gorącego pieca, wtedy podczas pieczenia powstanie charakterystyczna kieszonka.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, a
czosnek na plasterki. Mieszamy ze sobą, dodajemy nieco
oleju i doprawiamy
przyprawą do gyrosa. Odstawiamy na pół godziny i smażmy na rozgrzanej patelni.
Cebulę kroimy w półplasterki,
paprykę w paski, a
rukolę tylko myjemy i osuszamy.
Jogurt mieszamy z
czosnkiem przeciśniętym przez praskę i doprawiamy do smaku
solą ziołową.
Chlebki pita smarujemy od środka sosem, wkładamy
mięso i warzywa, skrapiamy jeszcze sosem i zjadamy :)

