Wykonanie

Ostatnim razem robiłam lekką,
słoneczną, orzeźwiającą tartę z
rabarbarem. Dzisiaj miałam ochotę na coś cięższego, bogatszego w różne smaki. Dlatego
ciasto drożdżowe. A
rabarbar - w towarzystwie
cynamonu,
kardamonu,
cytryny i
kokosa - nabrał zupełnie nowego dla mnie smaku. Ciasto, jak widzicie, dość szybko zaczęło znikać. Jeszcze trochę, a nie miałabym
czemu robić zdjęć.(forma 22x29cm)Ciasto:30g świeżych
drożdży150g
cukru700g
mąki250ml letniego
mleka5
żółtek100g
masła (stopionego)1/3 łyżeczki
soliObłożenie:3 łodygi
rabarbaru1 szklanka
cukru1/2 szklanki
wodyskórka starta z 1
cytryny1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
kardamonuKruszonka:100g
mąki50g
cukru pudru (1/2 szklanki)1 łyżka
wiórków kokosowych50g
masła
Rozetrzeć
drożdże z łyżką
cukru tak, aby się upłynniły. Odstawić na 15 minut. Resztę
cukru utrzeć z
żółtkami.Do
mąki dodać
sól, letnie
mleko i
drożdże. Dołożyć
żółtka z
cukrem i rozpuszczone
masło. Wymieszać i wyrobić ciasto. Przykryć miskę wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut.Składniki na kruszonkę rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka przypominająca mokry piasek. Wstawić do lodówki.
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki. Szklankę
cukru zalać 1/2 szklanki
wody i podgrzewać, aż
cukier się rozpuści. Do
syropu wrzucić
rabarbar i gotować 5 minut. Odcedzić.
Rabarbar wymieszać z
cytrynową skórką,
kardamonem i
cynamonem.Formę posmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przebić (uderzyć w nie pięścią) i wylepić nim formę. Obłożyć
rabarbarem i posypać kruszonką. Piec 50 minut w 180 stopniach.Smacznego!