ßßß
Ostatnim razem robiłam lekką, słoneczną, orzeźwiającą tartę z rabarbarem. Dzisiaj miałam ochotę na coś cięższego, bogatszego w różne smaki. Dlatego ciasto drożdżowe. A rabarbar - w towarzystwie cynamonu, kardamonu, cytryny i kokosa - nabrał zupełnie nowego dla mnie smaku. Ciasto, jak widzicie, dość szybko zaczęło znikać. Jeszcze trochę, a nie miałabym czemu robić zdjęć.(forma 22x29cm)Ciasto:30g świeżych drożdży150g cukru700g mąki250ml letniego mleka5 żółtek100g masła (stopionego)1/3 łyżeczki soliObłożenie:3 łodygi rabarbaru1 szklanka cukru1/2 szklanki wodyskórka starta z 1 cytryny1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka kardamonuKruszonka:100g mąki50g cukru pudru (1/2 szklanki)1 łyżka wiórków kokosowych50g masła
Rozetrzeć drożdże z łyżką cukru tak, aby się upłynniły. Odstawić na 15 minut. Resztę cukru utrzeć z żółtkami.Do mąki dodać sól, letnie mleko i drożdże. Dołożyć żółtka z cukrem i rozpuszczone masło. Wymieszać i wyrobić ciasto. Przykryć miskę wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut.Składniki na kruszonkę rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka przypominająca mokry piasek. Wstawić do lodówki.Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki. Szklankę cukru zalać 1/2 szklanki wody i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Do syropu wrzucić rabarbar i gotować 5 minut. Odcedzić. Rabarbar wymieszać z cytrynową skórką, kardamonem i cynamonem.Formę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przebić (uderzyć w nie pięścią) i wylepić nim formę. Obłożyć rabarbarem i posypać kruszonką. Piec 50 minut w 180 stopniach.Smacznego!