ßßß Cookit - przepis na pierożki jaśminowe z kurczakiem sake

pierożki jaśminowe z kurczakiem sake

nazwa

Wykonanie

Jaśminowe pierożki były zainspirowane pierożkami z zielonej herbaty jakie przyrządzali w moim ukochanym programie kulinarnym masterchef australia! Zmieniłam co prawda zarówno przepis na ciasto, jak i samo nadzienie, ale nie da się ukryć, że tworzyłam to danie mając w pamięci właśnie ten program.
Składniki na ciasto:
3,5 szkalnki mąki
1,5 szklanki wody
2 łyżki herbaty jaśminowej
Składniki na nadzienie:
połowa piersi z kurczaka
4 łyżki sezamu
2 łyżki sake (można kupić w alkoholach świata)
1 łyżka sosu ostrygowego (w sklepach z azjatycką żywnością/kuchnie świata)
1 łyżka sosu sojowego
pół łyżeczki imbiru
pół łyżeczki pieprzu mielonego
pół łyżeczki przyprawy 5 smaków
1 cebula
Zaczynamy od ciasta, herbatę zaparzamy przez co najmniej 5 minut, po czym gorącą (bez fusów!) wlewamy do mąki. Ciasto mieszamy (w razie potrzeby dodajemy więcej mąki) j wyrabiamy przez 10 minut. Odstawiamy na pół godziny, żeby odpoczęło.
W tym czasie robimy nadzienie. Rozgrzewamy wok i wrzucamy pokrojonego w drobną kostkę kurczaka i cebulę, smażymy, aż kurczak będzie rumiany i wtedy dodajemy sezam, przyprawy i sosy. Smażymy jeszcze przez około 5 minut.
Gdy ciasto już odpocznie, stolnicę posypujemy mąką i ciasto rozwałkowujemy na około 3 mm. Szklanką wycinamy kółka . Brzeg smarujemy wodą, nakładamy około łyżeczki nadzienia i składamy na kształt gyōza(Jiaozi) - niestety nie zrobiłam filmiku, jak to się robi, ale można zobaczyć to tutaj od 1:11 minuty ;-) (obiecuję jednak, że kiedyś wrzucę swój :P)
Teraz najtrudniejsza sprawa. Bowiem trzeba te pierożki usmażyć, ugotować na parze i ugotować, a wszystkie te czynności wykonamy na jednej patelni. Zaczynamy od smażenia wlewamy oleju tyle, żeby całe dno patelni zostało zakryte, gdy olej będzie rozgrzany wkładamy pierożki i smażymy, aż będą brązowe.
UWAGA!!!!! przy następnej czynności można zrobić sobie krzywdę więc trzeba być M E G A ostrożnym !!!!!! PRZECZYTAJCIE UWAŻNIE!
Gotujemy wodę w czajniku i gdy się zagotuje będziemy wlewać ją na patelnię. Nie robimy tego jednak tak od razu. W jednym ręku trzymamy pokrywkę do patelni przygotowaną do zamknięcia w drugiej ręce trzymamy czajnik - odchylamy się jak najdalej bo buchnie para i będzie strzelać olejem. Wlewamy wodę jak najszybciej do wysokości około połowy pierożka i jak najszybciej zamykamy pokrywkę.. Wtedy ustawiamy na 3 minutki i pozwalamy się gotować pierożkom na parze. Po 3 minutach zdejmujemy pokrywkę i jeśli wlaliście wystarczająco dużo wody nie powinno już strzelać, tylko będzie się gotować - gotujemy tak długo jak woda wyparuje i olej znowu zacznie strzelać, wtedy pierożki są gotowe do jedzenia ;-)
Podajemy z sosem sojowym jasnym ;-)
Smacznego!
O.
Źródło:http://slodka--slona.blogspot.com/2010/08/pierozki-jasminowe-z-kurczakiem-sake.html