Wykonanie
Jaśminowe pierożki były zainspirowane pierożkami z zielonej
herbaty jakie przyrządzali w moim ukochanym programie kulinarnym masterchef australia! Zmieniłam co prawda zarówno przepis na ciasto, jak i samo nadzienie, ale nie da się ukryć, że tworzyłam to danie mając w pamięci właśnie ten program.Składniki na ciasto:3,5 szkalnki
mąki1,5 szklanki
wody2 łyżki
herbaty jaśminowejSkładniki na nadzienie:połowa
piersi z kurczaka4 łyżki
sezamu2 łyżki sake (można kupić w alkoholach świata)1 łyżka
sosu ostrygowego (w sklepach z azjatycką żywnością/kuchnie świata)1 łyżka
sosu sojowegopół łyżeczki
imbirupół łyżeczki
pieprzu mielonegopół łyżeczki
przyprawy 5 smaków1
cebulaZaczynamy od ciasta,
herbatę zaparzamy przez co najmniej 5 minut, po czym gorącą (bez fusów!) wlewamy do
mąki. Ciasto mieszamy (w razie potrzeby dodajemy więcej
mąki) j wyrabiamy przez 10 minut. Odstawiamy na pół godziny, żeby odpoczęło.W tym czasie robimy nadzienie. Rozgrzewamy wok i wrzucamy pokrojonego w drobną kostkę
kurczaka i
cebulę, smażymy, aż
kurczak będzie rumiany i wtedy dodajemy
sezam,
przyprawy i sosy. Smażymy jeszcze przez około 5 minut.Gdy ciasto już odpocznie, stolnicę posypujemy
mąką i ciasto rozwałkowujemy na około 3 mm. Szklanką wycinamy kółka . Brzeg smarujemy
wodą, nakładamy około łyżeczki nadzienia i składamy na kształt gyōza(Jiaozi) - niestety nie zrobiłam filmiku, jak to się robi, ale można zobaczyć to tutaj od 1:11 minuty ;-) (obiecuję jednak, że kiedyś wrzucę swój :P)Teraz najtrudniejsza sprawa. Bowiem trzeba te pierożki usmażyć, ugotować na parze i ugotować, a wszystkie te czynności wykonamy na jednej patelni. Zaczynamy od smażenia wlewamy
oleju tyle, żeby całe dno patelni zostało zakryte, gdy
olej będzie rozgrzany wkładamy pierożki i smażymy, aż będą brązowe.UWAGA!!!!! przy następnej czynności można zrobić sobie krzywdę więc trzeba być M E G A ostrożnym !!!!!! PRZECZYTAJCIE UWAŻNIE!Gotujemy
wodę w czajniku i gdy się zagotuje będziemy wlewać ją na patelnię. Nie robimy tego jednak tak od razu. W jednym ręku trzymamy pokrywkę do patelni przygotowaną do zamknięcia w drugiej ręce trzymamy czajnik - odchylamy się jak najdalej bo buchnie para i będzie strzelać
olejem. Wlewamy
wodę jak najszybciej do wysokości około połowy pierożka i jak najszybciej zamykamy pokrywkę.. Wtedy ustawiamy na 3 minutki i pozwalamy się gotować pierożkom na parze. Po 3 minutach zdejmujemy pokrywkę i jeśli wlaliście wystarczająco dużo
wody nie powinno już strzelać, tylko będzie się gotować - gotujemy tak długo jak
woda wyparuje i
olej znowu zacznie strzelać, wtedy pierożki są gotowe do jedzenia ;-)Podajemy z
sosem sojowym jasnym ;-)Smacznego!O.