ßßß
Składniki:500g makaronu pennepuszka pomidorów (oczywiście najlepiej pelati, ja daję 2 puszki, bo lubię dużo sosu)2 ząbki czosnkułyżka oliwy z oliwekbazyliaoreganosólcukier1/2 kulki mozzarelli
Wykonanie:W rondelku podgrzać oliwę. Czosnek pokroić w plasterki, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Uważać, żeby temperatura nie była zbyt wysoka i czosnek nie zbrązowiał. Przysmażony czosnek usunąc. Teraz wlać pomidory. Ja wcześniej miksuję, ale nie jest to konieczne. Dodać sól i odrobinę cukru, żeby przełamać kwaśny smak pomidorów. Dusić ok. 15 minut. Dodać zioła, najlepiej świeże.Makaron ugotować al dente, odcedzić. Gorący wrzucić spowrotem do garnka, w którym się gotował. Wlać sos i startą na tartce mozzarellę. Wszystko energicznie wymieszać, aż ser sie rozpuści i sos będzie miał jednolitą konsystencję. Smacznego :)