Wykonanie
Tradycyjny, pieczony pasztet domowy, z
mięsa wieprzowego i drobiowego.Dla mnie nie ma lepszej
wędliny.Gorący
chleb, świeży pasztet i
ogórek kiszony...

Składniki: (na 2 keksówki)1 kg
mięsa wieprzowego (może być
łopatka albo karczek,
szynka będzie za chuda )2
udka z kurczaka40 dkg
boczku30 dkg
wątróbki drobiowej2
kajzerki4
jajkawłoszczyznaziele angielskieliść laurowypieprzgałka muszkatołowaMięso (poza
wątróbką) pokroić na mniejsze kawałki, zalać zimną
wodą, dodać
włoszczyznę,
liść laurowy, ziele i zagotować.Gotować do miękkośći, około 2 godzin. Na 3 minuty przed końcem gotowania, włożyć
wątróbkę.Ugotowane
mięso wyjąć z
wywaru i wystudzić.
Kajzerki włożyć do
wywaru z
mięsa.Wystudzone
mięso oddzielić od kości,
kajzerki lekko odcisnąć i wszystko przemielić dwukrotnie. Do masy dodać
jajka,
sól,
pieprz i
gałkę muszkatołową. Wszystko bardzo dobrze wymieszać. Gdyby masa była zbyt sucha, można dolać trochę
wywaru.Keksówki wyłożyć papierem do pieczenia, albo wysmarować
masłem i obsypać
bułką tartą. Wylać masę mniej więcej do 3/4 wysokości foremek.Wierzch wyrównać i stuknąć kilka
razy, aby masa dobrze się ułożyła w keksówkach. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180C ok 1 godz.Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Pasztet wyjmować z foremek dopiero jak będzie dobrze wystudzony.Smacznego :)