ßßß Cookit - przepis na Pasztet staropolski

Pasztet staropolski

nazwa

Wykonanie

Tradycyjny, pieczony pasztet domowy, z mięsa wieprzowego i drobiowego.
Dla mnie nie ma lepszej wędliny.
Gorący chleb, świeży pasztet i ogórek kiszony...
Składniki: (na 2 keksówki)
1 kg mięsa wieprzowego (może być łopatka albo karczek, szynka będzie za chuda )
2 udka z kurczaka
40 dkg boczku
30 dkg wątróbki drobiowej
2 kajzerki
4 jajka
włoszczyzna
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz
gałka muszkatołowa
Mięso (poza wątróbką) pokroić na mniejsze kawałki, zalać zimną wodą, dodać włoszczyznę, liść laurowy, ziele i zagotować.
Gotować do miękkośći, około 2 godzin. Na 3 minuty przed końcem gotowania, włożyć wątróbkę.
Ugotowane mięso wyjąć z wywaru i wystudzić. Kajzerki włożyć do wywaru z mięsa.
Wystudzone mięso oddzielić od kości, kajzerki lekko odcisnąć i wszystko przemielić dwukrotnie. Do masy dodać jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystko bardzo dobrze wymieszać. Gdyby masa była zbyt sucha, można dolać trochę wywaru.
Keksówki wyłożyć papierem do pieczenia, albo wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wylać masę mniej więcej do 3/4 wysokości foremek.
Wierzch wyrównać i stuknąć kilka razy, aby masa dobrze się ułożyła w keksówkach. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180C ok 1 godz.
Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Pasztet wyjmować z foremek dopiero jak będzie dobrze wystudzony.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/01/Pasztet-staropolski.html