ßßß Cookit - przepis na Pasztet świąteczny

Pasztet świąteczny

nazwa

Wykonanie

Ten przepis jest z nami od lat. Zawsze smakuje tak samo - idealnie. Serwowany z sosem tatarskim zadowala najbardziej wymagające podniebienia. Prawdą jest, że wymaga nieco pracy, ale każdy kolejny zachwyt nad smakiem i konsystencją nam to wynagrodzi :)
Składniki:
1 kg karkówki
włoszczyzna - taka, jak na rosół
ziele angielskie
liść laurowy
1/2 kg wątróbki drobiowej
2 cebule
500 g słoniny lub boczku
czerstwa bułka
3 jajka
vegeta
ostra papryka
pieprz
gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Karkówkę ugotuj z włoszczyzną, zielem i liściem laurowym. Pozostaw do wystygnięcia.
Wątróbkę umyj, osusz i podsmaż z cebulką pokrojoną w piórka.
Słoninę (boczek) podsmaż.
Wystudzone mięsa zmiel z warzywami z karkówki. Dodaj namoczoną bułkę, jajka i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Włóż do keksówki i piecz 1 godzinę w 200 st.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2014/05/pasztet-swiateczny.html