Wykonanie
Dziś proponuję Wam delikatną babkę
drożdżową,o smaku
czekoladowo-
pomarańczowym.Smakuje wyśmienicie, a dzięki fantazyjnym wzoromprezentuje się bardzo ciekawie.Będzie idealna na świąteczny stół.

Składniki:250 g
mąki80 g
masła2
jajka1 łyżka
suszonych drożdży2 łyżki
cukru pudrucukier wanilinowy80 ml ciepłego
mlekaszczypta
soliskórka otarta z 1/2
pomarańczy1 łyżka
kakaoponadto1 łyżka
miodu lub sosu
czekoladowegogarść posiekanych
orzechów laskowych1 roztrzepane
jajko
Sposób wykonania:
Drożdże rozpuścić w
mleku.
Mąkę przesiać do miski. Dodać
jajka,
sól,
cukier,
cukier wanilinowy . Wymieszać mikserem z końcówką do wyrabiania ciasta. Stopniowo wlewać
mleko z
drożdżami. Dodać rozpuszczone i lekko przestudzone
masło. Teraz ciasto wyrabiać ręcznie (około 10 minut), aż będzie jedwabiste i elastyczne.Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać
skórkę pomarańczową, do drugiej
kakao. Dobrze wyrobić, do połączenia składników.Obydwa ciasta przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.Na obsypaną
mąką stolnicę wyłożyć obydwa ciasta i zrolować każde (patrz zdj). Teraz przeplatać jedno przez drugie.Ze zwiniętych ciast utworzyć babkę. Przykryć i odstawić na 30 minut.Przed włożeniem do piekarnika ciasto posmarować rozmąconym
jajkiem.Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180C ok 25 minut.Wyjąć i lekko przestudzić. Wierzch ciasta polać
miodem i obsypać orzeszkami. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.Smacznego :)