ßßß
Składniki:250 g mąki80 g masła2 jajka1 łyżka suszonych drożdży2 łyżki cukru pudrucukier wanilinowy80 ml ciepłego mlekaszczypta soliskórka otarta z 1/2 pomarańczy1 łyżka kakaoponadto1 łyżka miodu lub sosu czekoladowegogarść posiekanych orzechów laskowych1 roztrzepane jajko
Sposób wykonania:Drożdże rozpuścić w mleku. Mąkę przesiać do miski. Dodać jajka, sól, cukier, cukier wanilinowy . Wymieszać mikserem z końcówką do wyrabiania ciasta. Stopniowo wlewać mleko z drożdżami. Dodać rozpuszczone i lekko przestudzone masło. Teraz ciasto wyrabiać ręcznie (około 10 minut), aż będzie jedwabiste i elastyczne.Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać skórkę pomarańczową, do drugiej kakao. Dobrze wyrobić, do połączenia składników.Obydwa ciasta przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.Na obsypaną mąką stolnicę wyłożyć obydwa ciasta i zrolować każde (patrz zdj). Teraz przeplatać jedno przez drugie.Ze zwiniętych ciast utworzyć babkę. Przykryć i odstawić na 30 minut.Przed włożeniem do piekarnika ciasto posmarować rozmąconym jajkiem.Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180C ok 25 minut.Wyjąć i lekko przestudzić. Wierzch ciasta polać miodem i obsypać orzeszkami. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.Smacznego :)