ßßß Cookit - przepis na Babka

Babka

nazwa

Wykonanie

Dziś proponuję Wam delikatną babkę drożdżową,
o smaku czekoladowo-pomarańczowym.
Smakuje wyśmienicie, a dzięki fantazyjnym wzorom
prezentuje się bardzo ciekawie.
Będzie idealna na świąteczny stół.
Składniki:
250 g mąki
80 g masła
2 jajka
1 łyżka suszonych drożdży
2 łyżki cukru pudru
cukier wanilinowy
80 ml ciepłego mleka
szczypta soli
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
1 łyżka kakao
ponadto
1 łyżka miodu lub sosu czekoladowego
garść posiekanych orzechów laskowych
1 roztrzepane jajko
Sposób wykonania:
Drożdże rozpuścić w mleku. Mąkę przesiać do miski. Dodać jajka, sól, cukier, cukier wanilinowy . Wymieszać mikserem z końcówką do wyrabiania ciasta. Stopniowo wlewać mleko z drożdżami. Dodać rozpuszczone i lekko przestudzone masło. Teraz ciasto wyrabiać ręcznie (około 10 minut), aż będzie jedwabiste i elastyczne.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać skórkę pomarańczową, do drugiej kakao. Dobrze wyrobić, do połączenia składników.
Obydwa ciasta przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.
Na obsypaną mąką stolnicę wyłożyć obydwa ciasta i zrolować każde (patrz zdj). Teraz przeplatać jedno przez drugie.
Ze zwiniętych ciast utworzyć babkę. Przykryć i odstawić na 30 minut.
Przed włożeniem do piekarnika ciasto posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180C ok 25 minut.
Wyjąć i lekko przestudzić. Wierzch ciasta polać miodem i obsypać orzeszkami. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/04/Babka-Twist.html