ßßß
Składniki:spód60 g chałwy2 łyżki masła190 g czekoladowych ciasteczek maślanychMasa serowa na krem chałwowy100 ml śmietanki kremówki 30&300 g chałwy100 ml mocnej kawy (zaparzone 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)ponadto500 g dobrego sera wiaderkowego500 g serka mascarpone1 szklanka cukru3 łyżki mąki ziemniaczanej5 jajekwierzch500 ml śmietanki kremówki 30%2 śmietan-fixy1 łyżka cukru pudru
Sposób wykonania:Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Herbatniki i chałwę drobniutko pokruszyć (można zmiksować blenderem), dodać ciepłe masło i wymieszać. Masą herbatnikową wyłożyć dno tortownicy, ugnieść i wstawić do lodówki.Wszystkie składniki na masę serową mają mieć temperaturę pokojową. Należy wyjąć je wcześniej z lodówki.Przygotować krem chałwowy: kremówkę, kawę i pokruszoną chałwę umieścić w garnuszku i podgrzewać, do momentu całkowitego rozpuszczenia chałwy. Odstawić do wystygnięcia.Ser wiaderkowy, mascarpone,, mąkę i cukier zmiksować. Krótko około minuty.Wbijać po jednym jajku, miksować krótko, ok. 15 sekund każde. Chodzi o to, by jak najmniej napowietrzać masę serową.Następnie wlać krem chałwowy (można przelać przez sitko, dla pewności, że nie ma większego kawałka chałwy). Zmiksować do połączenia.Masę wylać na przygotowany wcześniej spód herbatnikowy.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temp. 175C, następnie zmniejszyć temp. do 120C i piec kolejne 100 minut. Sernik może trochę urosnąć, ale powinien równomiernie opaść, do odpowiedniej wysokości.Studzić powoli - lekko uchylić drzwi piekarnika, po 15 minutach szerzej itd.Na wystudzony sernik wyłożyć ubitą śmietanę, usztywnioną śmietan-fikxami. Udekorować kakao, bądź pokruszoną chałwą.Smacznego :)
Źródło przepisu Tu