Wykonanie
Bardzo ciekawił mnie smak tego sernika.Lubię
chałwę i uwielbiam
kawę, dlatego, gdy w składnikach dojrzałam i jedno i drugie,wiedziałam, że kiedyś go upiekę.Sernik ma kremową konsystencję i wyraźnie
chałwowy smak.Dla mnie jest dosyć słodki, ale moi domownicy orzekli, że jest akurat.Od siebie, do oryginalnego przepisu, dodałam wykończenie
bitą śmietaną.Co, poza walorami estetycznymi, nadało mu jeszcze lekkości.

Składniki:spód60 g
chałwy2 łyżki
masła190 g
czekoladowych ciasteczek maślanychMasa serowa na krem
chałwowy100 ml
śmietanki kremówki 30&300 g
chałwy100 ml mocnej
kawy (zaparzone 3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej)ponadto500 g dobrego
sera wiaderkowego500 g
serka mascarpone1 szklanka
cukru3 łyżki
mąki ziemniaczanej5
jajekwierzch500 ml
śmietanki kremówki 30%2
śmietan-fixy1 łyżka
cukru pudru
Sposób wykonania:Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Herbatniki i
chałwę drobniutko pokruszyć (można zmiksować blenderem), dodać ciepłe
masło i wymieszać. Masą
herbatnikową wyłożyć dno tortownicy, ugnieść i wstawić do lodówki.Wszystkie składniki na masę
serową mają
mieć temperaturę pokojową. Należy wyjąć je wcześniej z lodówki.Przygotować krem
chałwowy: kremówkę,
kawę i pokruszoną
chałwę umieścić w garnuszku i podgrzewać, do momentu całkowitego rozpuszczenia
chałwy. Odstawić do wystygnięcia.
Ser wiaderkowy,
mascarpone,,
mąkę i
cukier zmiksować. Krótko około minuty.Wbijać po jednym
jajku, miksować krótko, ok. 15 sekund każde. Chodzi o to, by jak najmniej napowietrzać masę
serową.Następnie wlać krem
chałwowy (można przelać przez sitko, dla pewności, że nie ma większego kawałka
chałwy). Zmiksować do połączenia.Masę wylać na przygotowany wcześniej spód
herbatnikowy.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temp. 175C, następnie zmniejszyć temp. do 120C i piec kolejne 100 minut. Sernik może trochę urosnąć, ale powinien równomiernie opaść, do odpowiedniej wysokości.Studzić powoli - lekko uchylić drzwi piekarnika, po 15 minutach szerzej itd.Na wystudzony sernik wyłożyć ubitą
śmietanę, usztywnioną
śmietan-fikxami. Udekorować
kakao, bądź pokruszoną
chałwą.Smacznego :)


Źródło przepisu Tu