Wykonanie
Przepyszny, rozpływający się w ustach, nie ma możliwości, żeby się nie udał... Robiłam go wiele
razy z różnymi rodzajami
chałw,ale z macedońską
chałwą z
kakao jest najlepszy ( o gustach się nie rozmawia ;))Jest po prostu boski- dlatego postanowiłam go dołączyć do prezentów na Dzień Babci i Dziadzia...

Składniki na spód, który uwielbiam bo nie trzeba go piec:100 g
ciasteczek Złoty Kłos ( firmy San)40 g
masła lub
margaryny ) z
margaryną spód jest bardziej słonawy )
Ciasteczka traktujemy wałkiem lub blenderem ;), a
masło rozpuszczamy. Do rozdrobnionych
ciastek dodajemy
masło i mieszamy tak, aby wszystkie namokły od tłuszczu. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy folią aluminiową ( sam okrągły blat ). Wysypujemy masę
ciasteczkową i równamy do wszystkich brzegów. Tortownicę wstawiamy do lodówki.Składniki masy serowej :1 kg
sera do serników3/4 drobnego
cukru do wypieków ( ja dodałam
cukru pudru ok. 0,5 szklanki, ponieważ
chałwa i tak dodaje jeszcze
słodyczy)4
jajka0,5 szklanki
śmietany kremówki ( ja jej nie dodałam bo o niej zapomniałam ;))2 łyżki
mąki ziemniaczanej300 g
chałwy ( do wyboru- co kto lubi, ja dałam 250 g takie są w lidlu opakowania :))2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiSer mieszamy z
cukrem pudrem, dodajemy całe
jajka, jedno po drugim ( cały czas miksując). Do tego dodajemy resztę składników, do ich wymieszania; na koniec wsypujemy do misy pokrojoną na kawałki
chałwę, delikatnie mieszając...Masę
serową wlewamy do tortownicy, uprzednio wyjętej z lodówki.Pieczemy w kąpieli
wodnej ( na najniższej półce w piekarniku, stawiamy naczynie z wrzącą
wodą, sernik stawiamy piętro wyżej) w temperaturze 180 stopni C przez około godzinę. Studzimy w piekarniku przy lekko otwartych drzwiczkach. Następnie polewamy polewą:Składniki na polewę:0,5 szklanki
śmietany kremówki ( użyłam 18% )150 g
chałwyDo garnuszka wlać
śmietanę dodać
chałwę, aby nie było grudek zmiksować lub potraktować blenderem ;) i podgrzać cały czas mieszając, aby polewa się nie przypaliła. Po wystudzeniu polać sernik, wyrównać, można też przyozdobić wedle uznania. Przez noc potrzymać w lodówce ( ok. 12 h ).Smacznego!!!Źródło: mojewypieki.blox.pl