ßßß Cookit - przepis na SERNIK CHAŁWOWY

SERNIK CHAŁWOWY

nazwa

Wykonanie

Przepyszny, rozpływający się w ustach, nie ma możliwości, żeby się nie udał... Robiłam go wiele razy z różnymi rodzajami chałw,ale z macedońską chałwą z kakao jest najlepszy ( o gustach się nie rozmawia ;))Jest po prostu boski- dlatego postanowiłam go dołączyć do prezentów na Dzień Babci i Dziadzia...
Składniki na spód, który uwielbiam bo nie trzeba go piec:
100 g ciasteczek Złoty Kłos ( firmy San)
40 g masła lub margaryny ) z margaryną spód jest bardziej słonawy )
Ciasteczka traktujemy wałkiem lub blenderem ;), a masło rozpuszczamy. Do rozdrobnionych ciastek dodajemy masło i mieszamy tak, aby wszystkie namokły od tłuszczu. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy folią aluminiową ( sam okrągły blat ). Wysypujemy masę ciasteczkową i równamy do wszystkich brzegów. Tortownicę wstawiamy do lodówki.
Składniki masy serowej :
1 kg sera do serników
3/4 drobnego cukru do wypieków ( ja dodałam cukru pudru ok. 0,5 szklanki, ponieważ chałwa i tak dodaje jeszcze słodyczy)
4 jajka
0,5 szklanki śmietany kremówki ( ja jej nie dodałam bo o niej zapomniałam ;))
2 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g chałwy ( do wyboru- co kto lubi, ja dałam 250 g takie są w lidlu opakowania :))
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Ser mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy całe jajka, jedno po drugim ( cały czas miksując). Do tego dodajemy resztę składników, do ich wymieszania; na koniec wsypujemy do misy pokrojoną na kawałki chałwę, delikatnie mieszając...Masę serową wlewamy do tortownicy, uprzednio wyjętej z lodówki.
Pieczemy w kąpieli wodnej ( na najniższej półce w piekarniku, stawiamy naczynie z wrzącą wodą, sernik stawiamy piętro wyżej) w temperaturze 180 stopni C przez około godzinę. Studzimy w piekarniku przy lekko otwartych drzwiczkach. Następnie polewamy polewą:
Składniki na polewę:
0,5 szklanki śmietany kremówki ( użyłam 18% )
150 g chałwy
Do garnuszka wlać śmietanę dodać chałwę, aby nie było grudek zmiksować lub potraktować blenderem ;) i podgrzać cały czas mieszając, aby polewa się nie przypaliła. Po wystudzeniu polać sernik, wyrównać, można też przyozdobić wedle uznania. Przez noc potrzymać w lodówce ( ok. 12 h ).
Smacznego!!!
Źródło: mojewypieki.blox.pl
Źródło:http://ciasteczkowapotworzyca.blox.pl/2012/01/Sernik-Chalwowy.html