ßßß
Składniki:biszkopt czekoladowy5 jaj5 łyżek mąki tortowej3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 budyń czekoladowy bez cukruBeza orzechowa150g orzechów włoskich3 białka120g cukru1 łyżka miodu1/2 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 łyżki mąki pszennejponadto:masa do karpatki1 łyżka cytrynymały słoik dżemu morelowego80g orzechów laskowych2 snikersy100g masła2 łyżki nutelli1/2 szklanki kawy z alkoholem
Wykonanie:biszkoptTortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, stopnio dodawać cukier. Nastepnie po jednym żółtku. Na koniec przesiać mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Wszystko dobrze wymieszać, można mikserem na najniższych obrotach. Piec ok 40 minut w temp. 170 st.Beza orzechowaOrzechy posiekać. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Przesiać mąki. Na koniec połączyć z miodem i orzechami. Mieszaninę wylac do tortownicy. Piec w temp. 170 st ok 20-30 minut.Masę karpatkową przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Do gotowej dodać sok z cytryny i wymieszaćWystudzony biszkopt podzielić na dwa blaty. Pierwszy posmarować dżemem a następnie połową masy.Biszkopt można nasączyć wystudzoną kawą z alkoholem. Przykryć bezą orzechową. Znów posmarować masą i przykryć biszkoptem.Dla pokrycia boków i wierzchu tortu zrobiłam dodatkową masę. Ukręciłam 100g masła w temp. pokojowej o dodałam 2 łyżki nutelli.