ßßß Cookit - przepis na Tort

Tort

nazwa

Wykonanie

Pierwsze urodziny mojego siostrzeńca były doskonałą okazją na wypróbowanie nowego pomysłu na tort.
Ponieważ on jeszcze ciasta nie mógł zjeść, pozwoliłam sobie na dużą dawkę orzechów.
Włoskie zawiera beza, laskowe otaczają boki tortu a ziemne- snikersy użyte do ozdoby ciasta.
Chociaż ja orzechy uwielbiam, to ostrzegam, że to jest pyszna ale naprawdę solidna dawka :)
Składniki:
biszkopt czekoladowy
5 jaj
5 łyżek mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń czekoladowy bez cukru
Beza orzechowa
150g orzechów włoskich
3 białka
120g cukru
1 łyżka miodu
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżki mąki pszennej
ponadto:
masa do karpatki
1 łyżka cytryny
mały słoik dżemu morelowego
80g orzechów laskowych
2 snikersy
100g masła
2 łyżki nutelli
1/2 szklanki kawy z alkoholem
Wykonanie:
biszkopt
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, stopnio dodawać cukier. Nastepnie po jednym żółtku. Na koniec przesiać mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Wszystko dobrze wymieszać, można mikserem na najniższych obrotach. Piec ok 40 minut w temp. 170 st.
Beza orzechowa
Orzechy posiekać. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Przesiać mąki. Na koniec połączyć z miodem i orzechami. Mieszaninę wylac do tortownicy. Piec w temp. 170 st ok 20-30 minut.
Masę karpatkową przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Do gotowej dodać sok z cytryny i wymieszać
Wystudzony biszkopt podzielić na dwa blaty. Pierwszy posmarować dżemem a następnie połową masy.Biszkopt można nasączyć wystudzoną kawą z alkoholem. Przykryć bezą orzechową. Znów posmarować masą i przykryć biszkoptem.
Dla pokrycia boków i wierzchu tortu zrobiłam dodatkową masę. Ukręciłam 100g masła w temp. pokojowej o dodałam 2 łyżki nutelli.
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2012/10/Tort-Trzy-orzechy.html