Pierwsze urodziny mojego siostrzeńca były doskonałą okazją na wypróbowanie nowego pomysłu na tort.Ponieważ on jeszcze ciasta nie mógł zjeść, pozwoliłam sobie na dużą dawkę orzechów.Włoskie zawiera beza, laskowe otaczają boki tortu a ziemne- snikersy użyte do ozdoby ciasta.Chociaż ja orzechy uwielbiam, to ostrzegam, że to jest pyszna ale naprawdę solidna dawka :)Składniki:biszkoptczekoladowy5 jaj5 łyżek mąki tortowej3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 budyń czekoladowy bez cukruBeza orzechowa150g orzechów włoskich3 białka120g cukru1 łyżka miodu1/2 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 łyżki mąki pszennejponadto:masa do karpatki1 łyżka cytrynymały słoik dżemu morelowego80g orzechów laskowych2 snikersy100g masła2 łyżki nutelli1/2 szklanki kawy z alkoholemWykonanie:biszkoptTortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, stopnio dodawać cukier. Nastepnie po jednym żółtku. Na koniec przesiać mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Wszystko dobrze wymieszać, można mikserem na najniższych obrotach. Piec ok 40 minut w temp. 170 st.Beza orzechowaOrzechy posiekać. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Przesiać mąki. Na koniec połączyć z miodem i orzechami. Mieszaninę wylac do tortownicy. Piec w temp. 170 st ok 20-30 minut.Masę karpatkową przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Do gotowej dodać sok z cytryny i wymieszaćWystudzony biszkopt podzielić na dwa blaty. Pierwszy posmarować dżemem a następnie połową masy.Biszkopt można nasączyć wystudzoną kawą z alkoholem. Przykryć beząorzechową. Znów posmarować masą i przykryć biszkoptem.Dla pokrycia boków i wierzchu tortu zrobiłam dodatkową masę. Ukręciłam 100g masła w temp. pokojowej o dodałam 2 łyżki nutelli.