Wykonanie
Prosty, pyszny i efektowny.Właściwie tyle wystarczyłoby napisać o dzisiejszym przepisie.Dodam jeszcze, że gdy tylko znalazłam ten tort, wiedziałam,że nie będzie długo czekał, aby znaleźć się na blogu,bo tiramisu to deser, który uwielbiam.W formie
tortu również bardzo nam smakował.

Składniki:
biszkopt6
jajek w temp. pokojowej200 g
cukru140 g
mąki tortowej4 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniamasa tiramisu4
żółtka4 łyżki
cukru500 g
mascarponeponadto:ok 20 podłużnych
biszkoptów (u mnie
czekoladowe)2/3 szklanki mocnej
kawy1/3 szklanki
likieru amaretto lub
kawowego3 łyżki
kakao
Sposób wykonania:
Białka oddzielić od
żółtek. Ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Dodawać po łyżce
cukru. Miksować do momentu, aż
cukier się rozpuści, a masa będzie sztywna i błyszcząca. Cały czas miksując dodawać po jednym
żółtku. Na koniec przesiać
mąki i zmiksować mikserem na najniższych obrotach, tylko do momentu połączenia.Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170C. Masę wylać do tortownicy. Wyrównać i wstawić do piekarnika.Piec ok 40 minut. Przed wyjęciem zrobić test suchego patyczka. U mnie po tym czasie był jeszcze wilgotny. Piekłam w
sumie 45 minut.
Biszkopt wystudzić. Zimny podzielić na 3 krążki.Przygotować krem : W małym garnuszku zagotować 2 szklanki
wody. Garnek zdjąć z ognia i umieścić na nim szklaną miskę z
żółtkami ( tak by dno nie dotykało
wody). Wsypać
cukier. Miksować ok. 8 minut, aż
cukier się rozpuści, a masa stanie się puszysta i biała. Zdjąć miskę z garnka i miksować kolejne 4 minuty. Masa powinna trochę zgęstnieć.
Mascarpone krótko zmiksować. Do
serka dodać masę jajeczną i delikatnie wymieszać. Następnie króciutko zmiksować, tylko do połączenia się składników.Przygotować nasączenie.Pierwszy blat nasączyć ok 10 łyżkami
kawy. Posypać 1 kopiastą łyżką przesianego
kakao. Odłożyć 2 łyżki masy, a pozostałą podzielić na dwie części.Pierwszą część masy wyłożyć na
kakao i delikatnie rozsmarować. Czynność powtórzyć na drugim blacie. Trzeci blat nasączyć i rozsmarować odłożoną na początku masą. Całość obsypać
kakao.Jeden koniec
biszkoptów odcinać, od wewnątrz smarować dowolnym
dżemem. Przyklejać do zewnętrznej strony
tortu.Całość obwiązać wstążką.Wstawić na godzinę do lodówki.Smacznego :)

Źródło przepisu Tu