Wykonanie
Bardzo prosta
sałatka z
brokułem,
fetą, prażonymi
pestkami z dyni i
płatkami migdałów.Oczywiście wszystkie składniki można od razu wymieszać,ale dzięki ułożeniu warstwami,
sałatka prezentuje się znacznie lepiej.Jeśli będziecie
mieli niewielu gości,możecie też podać ją porcjami w szklankach.Wtedy wygląda zupełnie jak deser.

Składniki:1
brokułkostka
sera feta100g
płatków migdałów i pestek z dynisos200 ml
jogurtu naturalnego1 łyżka
majonezu3 ząbki
czosnkuodrobina
soku z cytryny1 łyżka
ziół (
natka,
koperek,
bazylia)
pieprz biały,
sól do smakuSposób wykonania:
Brokuła podzielić na różyczki, ugotować al dente (około 5 minut) w osolonej wodzie z odrobiną
cukru (
brokuł zachowa dzięki temu ładny kolor ). Wystudzić.
Płatki migdałów i
pestki z dyni uprażyć na patelni na złoty kolor.
Fetę pokroić w większą kostkę.Składniki na sos wymieszać.W szklanym naczyniu układać kolejno:sos,
brokuł,
fetę, uprażone
płatki migdałów i
pestki dyni.Można też zamienić pierwszą i drugą warstwę. Czyli sosem polać
brokuła, a następnie ułożyć
fetę i ziarna.Smacznego :)