ßßß Cookit - przepis na Sałatka wiosenna z dipem koperkowym.

Sałatka wiosenna z dipem koperkowym.

nazwa

Wykonanie

Wiosenna sałatka :) Tę sałatkę często podaję też do grilla. Jest w niej to "coś" przez co chętnie do niej wracam, idealne połączenie smaków i kolorów uzupełnione aromatycznym koperkowym dipem.
***
Składniki na sałatkę:
- brokuł 500 g
- puszka kukurydzy konserwowej
- 3 twardsze pomidory
- 6 jaj
- cebula czerwona 2 sztuki
- pęczek rzodkiewki
Brokuła włożyć do garnka na wrzącą osoloną wodę i blanszować przez 5 minut. Od głąba odciąć różyczki i wrzucić do naczynia. Kukurydzę odsączyć, rzodkiew oczyścić i pokroić na plastry. Jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiatrki, i przekroić je jeszcze na pół. Cebulę obrać, i zeszatkować w półksiężyce. Pomidory umyć i przeciąć na 8 części.
Wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
***
Składniki na dip koperkowy:
- majonez ziołowy 200 ml
- jogurt nauturalny 100 ml
- świeży koperek - garść
- ząbek czosnku
- biały pieprz mielony i sól do doprawienia.
Koperek umyć i posiekać. Majonez połączyć z jogurtem naturalnym, dołożyć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz posiekany koperek. Całość doprawić do smaku białym pieprzem i solą.
Sos powinien się "przegryźć" w lodówce przed podaniem.
SMACZNEGO!
***
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2014/03/saatka-wiosenna-z-dipem-koperkowym.html