Wykonanie
Najlepiej smakuje w upalne dni.Lekki, wyraźnie kwaśny, pachnący
koperkiem, a u mnie także
czosnkiem.Można go podać z gotowanym
jajkiem, lub bez,ale koniecznie do
młodych ziemniaków...

Składniki:pęczek
botwinki500 ml
kefiru bądź
zsiadłego mleka (ja preferuję
zsiadłe mleko)200 ml
śmietany 12%, lub 9%1 ząbek
czosnku1/2 pęczka
szczypiorku1/2 pęczka
rzodkiewek1/2 pęczka
koperku1
ogórek gruntowy
sólocet biały winny (opcjonalnie do zakwaszenia)

Sposób wykonania:
Botwinkę dokładnie umyć. Pokroić, ugotować i wystudzić. Do garnka wlać
kefir i
śmietanę, dodać
botwinkę i pokrojony
koperek,
rzodkiewkę,
szczypiorek oraz
ogórka. Wszystko posolić i wymieszać.
Czosnek drobno posiekać i dodać do chłodnika ( jeśli nie przepadacie za
czosnkiem, możecie pominąć ten etap). Jeśli chłodnik jest mało kwaśny, dodać
octu. Całość wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut.Smacznego :)