ßßß Cookit - przepis na Chłodnik na botwince

Chłodnik na botwince

nazwa

Wykonanie

Najlepiej smakuje w upalne dni.
Lekki, wyraźnie kwaśny, pachnący koperkiem, a u mnie także czosnkiem.
Można go podać z gotowanym jajkiem, lub bez,
ale koniecznie do młodych ziemniaków...
Składniki:
pęczek botwinki
500 ml kefiru bądź zsiadłego mleka (ja preferuję zsiadłe mleko)
200 ml śmietany 12%, lub 9%
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka rzodkiewek
1/2 pęczka koperku
1 ogórek gruntowy
sól
ocet biały winny (opcjonalnie do zakwaszenia)
Sposób wykonania:
Botwinkę dokładnie umyć. Pokroić, ugotować i wystudzić. Do garnka wlać kefir i śmietanę, dodać botwinkę i pokrojony koperek, rzodkiewkę, szczypiorek oraz ogórka. Wszystko posolić i wymieszać. Czosnek drobno posiekać i dodać do chłodnika ( jeśli nie przepadacie za czosnkiem, możecie pominąć ten etap). Jeśli chłodnik jest mało kwaśny, dodać octu. Całość wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/05/Chlodnik-na-botwince.html