Wykonanie
Dziś chcę Wam zaproponować ciasto, które świetniewpasowuje się w jesienne smaki,a dodatkowo, bez wątpienia, można nazwać je zdrowym.Górna warstwa to właściwie
musli, czyli kopalnia cennych składników,wzbogacona o tarte
jabłka i
miód.Dolna zaś to kruchy, orkiszowy spód.Ciasto wybornie smakuje na ciepło, na zimno zaś może zastąpić zdrową, pożywną przekąskę.

Składniki:kruche ciasto:100 g
masła2
żółtka1 i 1/2 szklanki
mąki orkiszowej1/4 szklanki
cukru brązowego1 łyżeczka
cynamonu1/2 opakowania
cukru wanilinowego1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniamasa
musli:2
białka4
jabłka3/4 szklanki
płatków owsianych1 łyżka
mąki orkiszowej2 łyżki
suszonej żurawiny1,5 łyżki
płatków migdałów1,5 łyżki
sezamu1,5 łyżki
ziaren słonecznika1 łyżeczka
cynamonu1 łyżka płynnego
miodu

Sposób wykonania:Do przesianej
mąki dodać
masło. Posiekać. Dodać
żółtka,
cukier oraz pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć je w folię i na czas przygotowywania masy
musli wstawić do lodówki.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Pozostałe składniki ( poza
białkami ) wymieszać ze sobą i dodać przygotowane
jabłka.
Białka ubić z odrobiną
soli na sztywno i delikatnie połączyć z masą
musli.Blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, lekko rozwałkować i wyłożyć nim spód blaszki. Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i podpiec 10 minut. Wyjąć z piekarnika i nałożyć masę
musli. Ponownie włożyć do piekarnika i piec kolejne 30-40 minut. Wyjąć i lekko przestudzić.Smacznego :)Moją inspiracją był przepis z Qchennych-Inspiracji