ßßß

Od jakiegoś czasu miałam ochotę na dobre płatki czy musli do mleka. Z dużą ilością dodatków, lekko słodkie i sycące. I tak znalazłam przepis na granolę. Przepis, który tutaj podaję, jest mocno bazowy. Ilości mogą się Wam wydać mało precyzyjne, ale moim zdaniem, w granoli chodzi o to, żeby każdy zrobił idealną dla SIEBIE. Można dodawać dowolne bakalie, orzechy czy suszone owoce. W dowolnych ilościach. Granola jest pyszna w wersji śniadaniowej- z jogurtem czy mlekiem, ale też idealna do podjadania :)SKŁADNIKI:600 g płatków owsianych4 łyżki masła1/2 szklanki miodu1/2 szklanki brązowego cukru1 łyżeczka cynamonu100g płatków migdałowych100g kokosugarść ziaren słonecznikagarść pestek dynimorele suszoneżurawina suszonaDo garnka włożyć masło, cukier, miód i cynamon. Często mieszając, zagotować. Gotować na małym ogniu 2-3 minuty, aż cukier całkiem się rozpuści. W dużej misce wymieszać płatki owsiane, migdały, kokos, słonecznik i dynię. Dodać mieszaninę masła z cukrem i miodem. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180C (termoobieg) około 30-40 minut, mieszając co 5 minut. Cała granola powinna się ładnie przyrumienić. Granola na ciepło jest miękka, przyjemnie chrupiąca staje się, gdy wystygnie.Morele pokroić na mniejsze kawałki, dodać razem z żurawiną do granoli.SMACZNEGO :)
