Wykonanie


Od jakiegoś czasu miałam ochotę na dobre
płatki czy
musli do
mleka. Z dużą ilością dodatków, lekko słodkie i sycące. I tak znalazłam przepis na granolę. Przepis, który tutaj podaję, jest mocno bazowy. Ilości mogą się Wam wydać mało precyzyjne, ale moim zdaniem, w granoli chodzi o to, żeby każdy zrobił idealną dla SIEBIE. Można dodawać dowolne
bakalie,
orzechy czy
suszone owoce. W dowolnych ilościach. Granola jest pyszna w wersji
śniadaniowej- z
jogurtem czy
mlekiem, ale też idealna do podjadania :)SKŁADNIKI:600 g
płatków owsianych4 łyżki
masła1/2 szklanki
miodu1/2 szklanki
brązowego cukru1 łyżeczka
cynamonu100g
płatków migdałowych100g
kokosugarść
ziaren słonecznikagarść pestek dyni
morele suszoneżurawina suszonaDo garnka włożyć
masło,
cukier,
miód i
cynamon. Często mieszając, zagotować. Gotować na małym ogniu 2-3 minuty, aż
cukier całkiem się rozpuści. W dużej misce wymieszać
płatki owsiane,
migdały,
kokos,
słonecznik i
dynię. Dodać mieszaninę
masła z
cukrem i
miodem. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180C (termoobieg) około 30-40 minut, mieszając co 5 minut. Cała granola powinna się ładnie przyrumienić. Granola na ciepło jest miękka, przyjemnie chrupiąca staje się, gdy wystygnie.
Morele pokroić na mniejsze kawałki, dodać razem z
żurawiną do granoli.SMACZNEGO :)

