ßßß Cookit - przepis na Ciasto malinowe z budyniem

Ciasto malinowe z budyniem

nazwa

Wykonanie

To ciasto powstało z tęsknoty za słońcem, latem i smakiem świeżych owoców.
Bardzo lekkie i bardzo proste - biszkopt, budyń i orzeźwiająca galaretka z malinami.
Na pewno lepiej będzie smakować w upalne dni,
ale kto powiedział, że nie można sobie zrobić lata w środku paskudnej zimy...
Składniki: (na formę o wym. 24x24 cm lub na dużą tortownicę)
Biszkopt
3 jajka
75 g cukru
75 g mąki pszennej
45 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
1 łyżka soku z cytryny
budyń
3 budynie waniliowe bez cukru (mogą być też malinowe)
900 ml mleka
75 g cukru
75 g masła w temperaturze pokojowej
galaretka
2 galaretki malinowe (mogą być inne czerwone)
450 g mrożonych malin
2 łyżki cukru
ponadto 3-4 łyżki konfitury malinowej
Sposób wykonania:
Biszkopt : Białka ubić z cytryną na pianę. Stopniowo dodawać cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać lub krótko zmiksować mikserem na najniższych obrotach. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę jajeczną. Wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Nie wyjmujcie biszkoptu z formy, ani nie odcinajcie brzegów, w ten sposób ciasto będzie dokładnie przylegać do brzegów i wylana później galaretka nie spłynie na dno.
Budyń : Budynie i cukier rozpuścić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wlać przygotowaną mieszankę i doprowadzić do wrzenia. Tak powstały budyń odstawić z palnika. Dodać pokrojone na kawałki masło i energicznie wymieszać, by masło połączyło się z budyniem tworząc jednolitą masę. Odstawić do lekkiego przestygnięcia na ok 15 minut.
Wystygnięty biszkopt cienko posmarować konfiturą. Wylać jeszcze ciepły budyń i rozsmarować po powierzchni. Wstawić do lodówki, by budyń dobrze stężał.
Galaretka: Owoce rozmrozić, umieścić na sitku i lekko docisnąć, by pozbyć się nadmiaru soku (ale sok pozostawić). Sok z malin uzupełnić wrzątkiem, tak by w sumie było 3 szklanki płynu (u mnie była to 1 szklanka soku i 2 szklanki wrzątku) Do gorącego płynu wsypać galaretki i 2-3 łyżki cukru. Całość wymieszać, by galaretki dobrze się rozpuściły. Odstawić w chłodne miejsce. Gdy galaretki zaczną tężeć, dodać maliny i delikatnie wymieszać. Całość wylać na budyń i ponownie wstawić do lodówki, by galaretka dobrze zastygła.
Jeżeli użyjecie świeżych owoców, galaretki należy rozpuścić w 3 szklankach wrzątku.
Smacznego :)
Uwaga: Biszkopt piekłam z 2 jajek, ale uznałam, że mogłoby być go nieco więcej. Przepis podaję w już skorygowanej wersji.
Źródło inspiracji Tu
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2015/01/Ciasto-malinowe-z-budyniem.html