Wykonanie
To ciasto powstało z tęsknoty za słońcem, latem i smakiem świeżych
owoców.Bardzo lekkie i bardzo proste -
biszkopt,
budyń i orzeźwiająca
galaretka z
malinami.Na pewno lepiej będzie smakować w upalne dni,ale kto powiedział, że nie można sobie zrobić lata w środku paskudnej zimy...

Składniki: (na formę o wym. 24x24 cm lub na dużą tortownicę)
Biszkopt3
jajka75 g
cukru75 g
mąki pszennej45 g
mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier wanilinowy1 łyżka
soku z cytrynybudyń3 budynie
waniliowe bez
cukru (mogą być też
malinowe)900 ml
mleka75 g
cukru75 g
masła w temperaturze pokojowej
galaretka2
galaretki malinowe (mogą być inne czerwone)450 g mrożonych
malin2 łyżki
cukruponadto 3-4 łyżki
konfitury malinowej
Sposób wykonania:
Biszkopt :
Białka ubić z
cytryną na pianę. Stopniowo dodawać
cukier wymieszany z
cukrem wanilinowym. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca dodawać po jednym
żółtku. Do masy jajecznej przesiać obie
mąki i
proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać lub krótko zmiksować mikserem na najniższych obrotach. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę jajeczną. Wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
Biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić.Nie wyjmujcie
biszkoptu z formy, ani nie odcinajcie brzegów, w ten sposób ciasto będzie dokładnie przylegać do brzegów i wylana później
galaretka nie spłynie na dno.
Budyń : Budynie i
cukier rozpuścić w szklance
mleka. Pozostałe
mleko zagotować. Na gotujące wlać przygotowaną mieszankę i doprowadzić do wrzenia. Tak powstały
budyń odstawić z palnika. Dodać pokrojone na kawałki
masło i energicznie wymieszać, by
masło połączyło się z
budyniem tworząc jednolitą masę. Odstawić do lekkiego przestygnięcia na ok 15 minut.Wystygnięty
biszkopt cienko posmarować
konfiturą. Wylać jeszcze ciepły
budyń i rozsmarować po powierzchni. Wstawić do lodówki, by
budyń dobrze stężał.
Galaretka:
Owoce rozmrozić, umieścić na sitku i lekko docisnąć, by pozbyć się nadmiaru soku (ale sok pozostawić). Sok z
malin uzupełnić wrzątkiem, tak by w
sumie było 3 szklanki płynu (u mnie była to 1 szklanka soku i 2 szklanki wrzątku) Do gorącego płynu wsypać
galaretki i 2-3 łyżki
cukru. Całość wymieszać, by
galaretki dobrze się rozpuściły. Odstawić w chłodne miejsce. Gdy
galaretki zaczną tężeć, dodać
maliny i delikatnie wymieszać. Całość wylać na
budyń i ponownie wstawić do lodówki, by
galaretka dobrze zastygła.Jeżeli użyjecie świeżych
owoców,
galaretki należy rozpuścić w 3 szklankach wrzątku.Smacznego :)Uwaga:
Biszkopt piekłam z 2
jajek, ale uznałam, że mogłoby być go nieco więcej. Przepis podaję w już skorygowanej wersji.

Źródło inspiracji Tu