ßßß
Składniki:Ciasto:3 szklanki mąki200 g masła200 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym3 łyżki cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniaPonadto:6-8 jabłek3 łyżki powideł śliwkowych ( lub marmolady, nutelli, orzechów z miodem )sok z cytryny
Sposób wykonania:Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło i pozostałe składniki. Zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i na czas przygotowywania jabłek wstawić do lodówki.Piekarnik rozgrzać do 180 C.Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Wydrążenia napełnić powidłami.Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć jedną część ciasta, połówki jabłek i przykryć cienko rozwałkowanym drugim kawałkiem ciasta.Piec około 30 minut w temp. 180 C.Przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.Smacznego :)