Wykonanie
U mnie za oknem pogodna taka, że nawet
jabłka ubrały się w koszulki ;)A tak całkiem
serio, rzeczywiście nic tylko wskoczyć pod koc z ciekawą książką, gorącą
herbatą i pysznym deserem.Żeby nie spędzić za dużo czasu w kuchni,mam dziś prosty i szybki przepis.
Jabłka, nadziane powidłami w półkruchym cieście z
serkiem homogenizowanym.Zamiast powideł można też użyć
marmolady, nutelli,
rodzynek albo
orzechów z
miodem...Wypróbowałam powidła i nutellę, polecam to pierwsze :)

Składniki:Ciasto:3 szklanki
mąki200 g
masła200 g
serka homogenizowanego o smaku waniliowym3 łyżki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPonadto:6-8
jabłek3 łyżki
powideł śliwkowych ( lub
marmolady, nutelli,
orzechów z
miodem )
sok z cytryny

Sposób wykonania:
Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kostkę
masło i pozostałe składniki. Zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i na czas przygotowywania
jabłek wstawić do lodówki.Piekarnik rozgrzać do 180 C.
Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, skropić
sokiem z cytryny. Wydrążenia napełnić powidłami.Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć jedną część ciasta, połówki
jabłek i przykryć cienko rozwałkowanym drugim kawałkiem ciasta.Piec około 30 minut w temp. 180 C.Przed podaniem posypać
cukrem pudrem wymieszanym z
cukrem wanilinowym.Smacznego :)