Wykonanie
Składniki:
mąka 200g,
masło 200g,biały półtłusty
ser 200g,
cukier 2 łyżeczki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
powidła śliwkowe,
jabłko,
cynamon.Wykonanie (bardzo proste i szybkie):Na stolnicy posiekałam przesianą
mąkę,
masło,
ser,
cukier,
proszek do pieczenia.
Masło nie może być wyjęte prosto z lodówki, ale musi jednak "trzymać konsystencję". Kiedy
masło i
ser były posiekane w drobne kawałeczki, wyrobiłam na jednolite ciasto. Gotowe ciasto podzieliłam na 2 części, każdą z nich rozwałkowałam na grubość 2 milimetrów i pokroiłam w kwadraty. Na każdy kwadrat nakładałam łyżeczkę
powideł śliwkowych lub kawałeczki
jabłka oprószone
cynamonem. Zalepiałam kwadraty w
kopertkę i piekłam 13 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Z podanych ilości składników wychodzi około 25 kopertek.