ßßß
Składniki: (na tortownicę 24 cm)spód1 opakowanie ciasteczek Oreo (176g)2 łyżki masłamasa serowa6 homogenizowanych serków malinowych (po 140g)4 jajka2 łyżki cukru2 budynie malinowe z cukrem1/3 szklanki olejuponadto300 g śmietanki 30%1,5 łyżki cukru pudru1,5 opakowania śmietan-fixu (można zastąpić żelatyną)4 ciasteczka Oreo
Sposób wykonania:SpódDno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasteczka, razem z nadzieniem drobniutko pokruszyć, masło rozpuścić i wymieszać z ciasteczkami. Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.Masa serowaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Żółtka i serki zmiksować, dodać budynie, a na koniec olej. Wszystko dobrze połączyć ale nie miksować za długo, tylko do połączenia składników.Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać, do jego rozpuszczenia. Pianę z białek delikatnie wmieszać w masę serową. Całość wylać na przygotowany spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 175C ok. 60 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na noc w lodówce). Zdjąć obręcz dopiero, gdy sernik jest całkowicie wystudzony.Tak jak klasyczny sernik, ten również sporo rośnie, a później opada.Gdyby wierzch za bardzo się rumienił, można przykryć ciasto folią aluminiową.DekoracjaDobrze schłodzoną śmietankę ubić razem z cukrem i śmietan-fixem na sztywno. Rozsmarować na powierzchni sernika.Ciasteczka oddzielić od masy. Zetrzeć na tarce nad powierzchnią sernika.Wierzch ciasta udekorować malinami.Smacznego :)