Wykonanie
Sernik na zimno z
serków homogenizowanych na pewno już znacie.Dzisiaj chcę Wam zaproponować wersję pieczoną.Sernik jest kremowy i delikatny, ale nie piankowy,zwolennikom ciężkich, tradycyjnych serników raczej nie przypadnie do gustu.Jeśli chodzi o smak, to możecie wybrać cztery wersje -
brzoskwiniową,
waniliową,
truskawkową i
malinową, bo takie
serki są dostępne na rynku.Ja próbowałam
waniliowego i
malinowego.Przyznam, że chyba bardziej skłaniam się do
wanilii,ale zdjęcia zrobiłam
malinowego i taki przepis Wam podaję.

Składniki: (na tortownicę 24 cm)spód1 opakowanie
ciasteczek Oreo (176g)2 łyżki
masłamasa serowa6
homogenizowanych serków malinowych (po 140g)4
jajka2 łyżki
cukru2 budynie
malinowe z
cukrem1/3 szklanki
olejuponadto300 g
śmietanki 30%1,5 łyżki
cukru pudru1,5 opakowania
śmietan-fixu (można zastąpić
żelatyną)4
ciasteczka Oreo


Sposób wykonania:SpódDno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasteczka, razem z nadzieniem drobniutko pokruszyć,
masło rozpuścić i wymieszać z
ciasteczkami. Masą
ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.Masa serowaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Żółtka i
serki zmiksować, dodać budynie, a na koniec
olej. Wszystko dobrze połączyć ale nie miksować za długo, tylko do połączenia składników.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać
cukier i ubijać, do jego rozpuszczenia. Pianę z
białek delikatnie wmieszać w masę
serową. Całość wylać na przygotowany spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 175C ok. 60 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na noc w lodówce). Zdjąć obręcz dopiero, gdy sernik jest całkowicie wystudzony.Tak jak klasyczny sernik, ten również sporo rośnie, a później opada.Gdyby wierzch za bardzo się rumienił, można przykryć ciasto folią aluminiową.DekoracjaDobrze schłodzoną
śmietankę ubić razem z
cukrem i
śmietan-fixem na sztywno. Rozsmarować na powierzchni sernika.
Ciasteczka oddzielić od masy. Zetrzeć na tarce nad powierzchnią sernika.Wierzch ciasta udekorować
malinami.Smacznego :)