Wykonanie
Halloumi to rodzaj
sera solankowego półtwardego pochodzenia greckiego . Od dawien dawna wytwarzany jest z surowego
mleka owczego i koziego, obecnie także z dodatkiem
mleka krowiego .
Ser ten jest bardzo podobny do
mozzarell i. Biały, elastyczny, może być nieco gumowaty. Świetnie nadaje się do grillowania. Ja wykorzystałam go do szaszłyków, aby je trochę urozmaicić;)

Składniki (9 szaszłyków):- 2
filety z kurczaka (pokrojone na dość małe kawałki),- 1 opakowanie
sera halloumi, pokrojone w kostki,- 1
cebula, pokrojone w ćwiartki,- pół
cukinii, pokrojona w grubsze półplasterki,- kilka, kilkanaście
pieczarek,- namoczone
wodą drewniane patyczki do szaszłyków,-
oliwa,-
sól,
pieprz,
przyprawy:
bazylia,
papryka słodka,
chili cayenne,
czosnek,
przyprawa do szaszłyków.Zamarynować
kurczaka w
oliwie i przyprawach. Przykryć czymś i zostawić w lodówce na co najmniej 2 godziny. Warzywa doprawić. Na namoczone patyczki nałożyć kawałki
kurczaka,
sera halloumi,
cukinii,
cebuli,
pieczarki, aż zapełnimy cały patyczek. Rozgrzać łyżkę
oliwy na patelni do grillowania, ułożyć szaszłyki. Grillować ok. 10 min, aż
kurczak będzie gotowy, obracać co jakiś czas, żeby usmażyły się z każdej strony. Przez większość czasu grillować pod przykryciem. Ja podawałam z
ryżem,
sosem czosnkowym i
zieloną sałatką.