Wykonanie

Składniki:- puszka
brzoskwiń- 0,7 kg
truskawekBiszkopt (stąd!):- 130 g
cukru brązowego- 180 g
mąki tortowej- 6
jajek- 1 łyżeczka
proszku do pieczania- 0,5 łyżeczki
sody oczyszczonej- 1 czubata łyżeczka
kakao- 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoKrem:- 2
galaretki (np. jedna wiśniowa i brzoskwiniowa)- 2 szklanki
wody- 400 g
śmietany 30%- 6 łyżeczek
cukru pudruGalaretki rozpuścić w dwóch szklankach gorącej
wody. Odstawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować
biszkopt.
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać partiami
cukier i ubijać. Dodać
żółtka i ubijać znowu. W osobnej misce wymieszać suche składniki. Dodawać suche składniki do mokrych partiami i mieszać drewnianą łyżką. Należy to robić delikatnie. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Masę przelać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 30 minut w piekarniku z termoobiegiem. Gotowy
biszkopt odstawić do ostygnięcia.
Truskawki pokroić na pół,
brzoskwinie w plasterki.
Sok z brzoskwiń zostawić na później.
Biszkopt rozkroić na pół(po wysokości oczywiście), żeby stworzyć dwie warstwy.
Śmietanę ubić na sztywno, dodając porcjami
cukier puder. Dodać tężejąca
galaretkę i zmiksować. Aby przyśpieszyć tężenie włożyć do lodówki albo nawet do zamrażarki, tylko trzeba wtedy co chwilę sprawdzać, żeby nie przegapić odpowiedniego momentu. A teraz składanie wszystkiego w całość:) Pierwszą warstwę
biszkoptu polać obficie
sokiem z brzoskwiń. Na to ułożyć
brzoskwinie i
truskawki. Zalać kremem. Położyć drugą warstwę
biszkoptu, polać
sokiem z brzoskwiń. Przykryć
biszkopt kremem. Ułożyć
truskawki na kremie. Włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego!

Przepis brał udział w akcjach:
Truskawki 2012 oraz Co mamy dla Mamy?