Wykonanie
Jak większość ludzi uwielbiam pizzę, ale szczególnie taką, która składa się ze zdrowych składników. Stąd kolejne podejście do pizzy z
mąki pełnoziarnistej. Dzięki mojej bratowej, która jest szczęśliwą posiadaczką Thermomixa, pizze powstały ekspresowo. Do tego koniecznie
wino, w którym się ostatnio rodzinnie rozsmakowaliśmy, czyli Celebro Italy . Przekonało do siebie nawet tych, którzy za
czerwonym winem nie przepadają :)

InspiracjaSpód pizzy (1 blacha):- 0,5 kg
mąki pszennej pełnoziarnistej- 300 ml
wody- 15 g świeżych
drożdży- 2 łyżeczki
soli- 2 łyżeczki
cukru- 3 łyżki
oleju rzepakowego/oliwy z
oliwekWymieszaj ze sobą kolejno:
wodę,
olej,
cukier,
drożdże,
mąkę i
sól. Wyrabiaj ręcznie, aż ciasto stanie się elastyczne lub w maszynie typu thermomix ok. 2 minut. Przełóż do miski, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 10 minut w 200 stopniach. Wyjmij z piekarnika i nałóż dodatki na pizzę.Dodatki do pizzy :- 1 szklanka
przecieru pomidorowego (z tego przepisu!)- 1 kulka
mozzarelli- 1 szklanka
oliwek- 2
cebule-
rukola do podania-
olej rzepakowy/oliwa do smażenia-
sól,
pieprz do smaku,
bazylia,
oregano papryka słodka, ostra,
chili cayenneCebule pokrój w kostkę i podsmaż na oleju/oliwie. Wstępnie podpieczony spód pizzy posmaruj przecierem i podsmażoną
cebulą. Mozarrellę pokrój plastry, ułóż na pizzy. Pomiędzy nimi połóż
oliwki i przypraw. Piecz jeszcze 10-15 minut w 220 stopniach. Przed podaniem posyp
rukolą.