ßßß
InspiracjaSpód pizzy (1 blacha):- 0,5 kg mąki pszennej pełnoziarnistej- 300 ml wody- 15 g świeżych drożdży- 2 łyżeczki soli- 2 łyżeczki cukru- 3 łyżki oleju rzepakowego/oliwy z oliwekWymieszaj ze sobą kolejno: wodę, olej, cukier, drożdże, mąkę i sól. Wyrabiaj ręcznie, aż ciasto stanie się elastyczne lub w maszynie typu thermomix ok. 2 minut. Przełóż do miski, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 10 minut w 200 stopniach. Wyjmij z piekarnika i nałóż dodatki na pizzę.Dodatki do pizzy :- 1 szklanka przecieru pomidorowego (z tego przepisu!)- 1 kulka mozzarelli- 1 szklanka oliwek- 2 cebule- rukola do podania- olej rzepakowy/oliwa do smażenia- sól, pieprz do smaku, bazylia,oregano papryka słodka, ostra, chili cayenneCebule pokrój w kostkę i podsmaż na oleju/oliwie. Wstępnie podpieczony spód pizzy posmaruj przecierem i podsmażoną cebulą. Mozarrellę pokrój plastry, ułóż na pizzy. Pomiędzy nimi połóż oliwki i przypraw. Piecz jeszcze 10-15 minut w 220 stopniach. Przed podaniem posyp rukolą.