Wykonanie


Wracam do bloga z przystawką pochodzącą ze
słonecznej Italii. U mnie nieco zdrowsza wersja, z przeważającą
mąką pełnoziarnistą. Możecie je zawijać w
szynkę parmeńską lub przyrządzić do nich sos. W ciekawszej wersji możecie je posypać przed pieczeniem
makiem,
sezamem,
ziołami.Składniki:- 1,5 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej- 1 szklanka
mąki pszennej (u mnie krupczatka)- 2 łyżeczki suchych
drożdży- 1 łyżeczka
cukru- 1 niecała szklanka letniej
wody- 4 łyżki oleju/oliwy + do posmarowania paluchów-
sól (1 płaska łyżka),
pieprz do smaku, suszona
bazylia,
papryka słodka,
chili cayenne i inne ulubione
przyprawyWszystkie składniki wymieszaj ze sobą, ale nie wlewaj od razu całej
wody. Zacznij od 3/4 szklanki i zacznij wyrabiać, jeśli ciasto jeszcze nie będzie gładkie i dobrze związane, dodawaj po trochę
wody. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu. Gdy objętość zacznie się zwiększać (minimum 15 minut) na oprószonej
mąką stolnicy zacznij rolować paluszki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wysmaruj
olejem i ewentualnie posyp jeszcze suszonymi
ziołami. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, co najmniej 10 minut, ale trzeba tego pilnować. W zależności od grubości może to trwać krócej lub dłużej. Podawaj z ulubionymi sosami i dipami :)