ßßß

Wracam do bloga z przystawką pochodzącą ze słonecznej Italii. U mnie nieco zdrowsza wersja, z przeważającą mąką pełnoziarnistą. Możecie je zawijać w szynkę parmeńską lub przyrządzić do nich sos. W ciekawszej wersji możecie je posypać przed pieczeniem makiem, sezamem, ziołami.Składniki:- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej- 1 szklanka mąki pszennej (u mnie krupczatka)- 2 łyżeczki suchych drożdży- 1 łyżeczka cukru- 1 niecała szklanka letniej wody- 4 łyżki oleju/oliwy + do posmarowania paluchów- sól (1 płaska łyżka), pieprz do smaku, suszona bazylia, papryka słodka, chili cayenne i inne ulubione przyprawyWszystkie składniki wymieszaj ze sobą, ale nie wlewaj od razu całej wody. Zacznij od 3/4 szklanki i zacznij wyrabiać, jeśli ciasto jeszcze nie będzie gładkie i dobrze związane, dodawaj po trochę wody. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu. Gdy objętość zacznie się zwiększać (minimum 15 minut) na oprószonej mąką stolnicy zacznij rolować paluszki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wysmaruj olejem i ewentualnie posyp jeszcze suszonymi ziołami. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, co najmniej 10 minut, ale trzeba tego pilnować. W zależności od grubości może to trwać krócej lub dłużej. Podawaj z ulubionymi sosami i dipami :)