Wykonanie
Ciasteczka podwójnie pieczone z
ricottą są idealne na każdą
porę dnia: moczone w ciepłym
mleku doskonałe na słodkie śniadanie, na podwieczorek z popołudniową
hertatą, jako wysublimowany deser nasiąknięty słodkim Vin Santo, lub jako pyszny polepszacz humoru, do zażywania w ciągu dnia na życzenie!Przepis jest banalnie prosty i szybki do zrealizowania, a
ciasteczka są lekkie i aromatyczne, pokryte pysznym laskowo-karmelowym krokantem.Tak jak w przypadku cantucci, przepis uwzględnia powójne pieczenie, które dodaje im chrupkosci i pozwala je dłużej przechowywać.
Dajcie znać, jeśli Wam się to uda!Przepis z małymi modyfikacjami z tej strony .

200 gr
miękkiej margaryny /
masła450 g
mąki pszennej100 g
mąki krupczatki2
żółtka200 gr
cukru pudru250 g
serka ricotta1
cukier waniliowy2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkórka z jednej
cytryny bio1
białko jajka1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejorzechy laskowecukier brązowyCukier puder wymieszać ze
skórką z cytryny. Ubić margarynę/masło na puszysty krem, dodać
cukier ze
skórką cytrynową i
cukier waniliowy, 2
żółtka, zmiksować. Po trochu dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
serek ricotta. Dobrze połączyć składniki. Podzielić ciasto na 4 równe części i uformować 4 podłużne, płaskie wałeczki. Wałeczki posmarować lekko ubitm
białkiem z dodatkiem
mąki ziemnaczanej, posypać
brązowym cukrem i rozdrobnionymi
orzechami laskowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180ºC, aż nabiorą lekko brązowego koloru. Następnie lekko przestudzone ciasto pokroić ukośnie na 1,5-2 cm kawałki.
Ciasteczka poukładać na blaszce i piec przez około 10 minut z każdej strony w temperaturze 175 – 180ºC .
