ßßß Cookit - przepis na Podwójnie pieczone ciasteczka z ricottą

Podwójnie pieczone ciasteczka z ricottą

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka podwójnie pieczone z ricottą są idealne na każdą porę dnia: moczone w ciepłym mleku doskonałe na słodkie śniadanie, na podwieczorek z popołudniową hertatą, jako wysublimowany deser nasiąknięty słodkim Vin Santo, lub jako pyszny polepszacz humoru, do zażywania w ciągu dnia na życzenie!
Przepis jest banalnie prosty i szybki do zrealizowania, a ciasteczka są lekkie i aromatyczne, pokryte pysznym laskowo-karmelowym krokantem.
Tak jak w przypadku cantucci, przepis uwzględnia powójne pieczenie, które dodaje im chrupkosci i pozwala je dłużej przechowywać. Dajcie znać, jeśli Wam się to uda!
Przepis z małymi modyfikacjami z tej strony .
200 gr miękkiej margaryny / masła
450 g mąki pszennej
100 g mąki krupczatki
2 żółtka
200 gr cukru pudru
250 g serka ricotta
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Skórka z jednej cytryny bio
1 białko jajka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
orzechy laskowe
cukier brązowy
Cukier puder wymieszać ze skórką z cytryny. Ubić margarynę/masło na puszysty krem, dodać cukier ze skórką cytrynową i cukier waniliowy, 2 żółtka, zmiksować. Po trochu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i serek ricotta. Dobrze połączyć składniki. Podzielić ciasto na 4 równe części i uformować 4 podłużne, płaskie wałeczki. Wałeczki posmarować lekko ubitm białkiem z dodatkiem mąki ziemnaczanej, posypać brązowym cukrem i rozdrobnionymi orzechami laskowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180ºC, aż nabiorą lekko brązowego koloru. Następnie lekko przestudzone ciasto pokroić ukośnie na 1,5-2 cm kawałki. Ciasteczka poukładać na blaszce i piec przez około 10 minut z każdej strony w temperaturze 175 – 180ºC .
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2013/10/podwojnie-pieczone-ciasteczka-z-ricotta.html