Wykonanie

Słodkie jak
miód, bajecznie kolorowe, o różnorodnych kształtach i wypiekane w różnego rodzaju ciast, a przede wszystkim bogato i kolorowo dekorowane-takie są nasze mazurki. Pomimo wspaniałości dla oczu i podniebienia, mazurki są dość łatwe do upieczenia. Jeśli przy tym puścimy
wodze fantazji wyczarujemy jedyny, niepowtarzalny nasz własny mazurek. Mazurki są dobre po kilku dniach leżenia, można je śmiało upiec parę dni przed Wielkanacą.Nie należę do fanatyczek mazurków, chyba przez tę ich
słodycz. Nie znaczy to jednak, ze nigdy ich nie piekę. Oto dowód J W przepisie od Doroty z MW na mazurek chałowowy, w cieście zredukowałam ilość
cukru, a w
masie całkiem pominęłam. Wyszedł słodki, ale nie przesłodzony- polecam. p.s przepis z
pewnymi zmianami

Ciasto ( forma 25x25cm):250 g
mąki pszennej150 g
mąki krupczatki220 g
masła100 g
cukru pudru3 ugotowane
żółtka1
cukier waniliowy1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa
chałwowo –orzechowa:1/2 szklanki
śmietany 30%200g
chałwy80 g laskowych, mielonych
orzechów½ tabliczki
gorzkiej czekoladyDekoracja:motylki i kwiatuszki z masy z marshmallow lub z gotowej masy cukrowej80 g pianek180 g
cukru pudru1 1/2 łyżki
wodyKruche ciasto:Zagniatamy kruche ciasto, wstawiamy do lodówki na 1 h. Ciasto dzielimy na dwie części: ¾ i ¼. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wiekszą częścią ciasta wykładamy formę, obrzeża ciasta dekorujemy motylkami zrobionymi z pozostałego ciasta. Motylki smarujemy pędzelkiem zanurzonym w wodzie lub
białku i przyciskamy do ciasta w formie. Pieczemy 20 min w 200°C. Studzimy.

Masa
chałwowo-orzechowa:W malakserze miksujemy wszystkie składniki, przekładamy do mało przypalającego się garnka, wstawiamy na gaz i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy jeszcze przez 2 min do zgęstnienia. Studzimy.Ostudzoną masę rozsmarowujemy na kruchym
ciescie, zostawiamy do zastygnięcia. Dekorujemy rozpuszczoną
czekoladą i kolorowymi kwiatuszkami i motylkami.Dekoracja:Do zrobienia ozdób użyłam masy cukrowej z pianek marshmallow i barwników w żelu. Pianki marshmallow roztopiamy w kąpieli
wodnej, dodając do nich 2 łyżki
wody. Gdy pianki się całkowicie roztopią, po około 10 minutach, zdejmujemy garnek z gazu. Do gorącej jeszcze masy dodajemy 80 g
cukru pudru i mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się
cukru.Na stół wysypujemy część z pozostałego
cukru pudru, wylewamy masę piankową, lekko posypujemy
cukrem i palcami wyrabiamy jak ciasto. Gdy masa wchłonie cały
cukier powinna przybrać formę zwartego ciasta. Owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do szafki na 24 h. W tym czasie masa stwardnieje i będzie nadawała się do dalszej obróbki.Po 24 h dzielimy masę na części i barwimy kolorowymi barwnikami. Masa przy obróbce znowu stanie się miękka i klejąca, trzeba więc wyrabiać ją rękami posypanymi
cukrem pudrem.
