Wykonanie
Riesling d’Alsace jest uważany za jedno z najlepszych białych win na świecie. Wytrawne i eleganckie, o delikatnym aromacie, oraz subtelnym, lecz zdecydowanym bukiecie, towarzyszy najbardziej wykwintnym potrawom z ryb i skorupiaków, z białego
mięsa i
wieprzowiny, dobrze współgra z kuchniami orientalnymi i różnorodnymi
serami.Do
makaronu z
owocami morza wybrałam właśnie Riesling d’Alsace. Wydaje mi się, że dobrze pasuje do tej potrawy, ponieważ jest
białym,
wytrawnym winem o odświeżającej kwasowości, która idealnie równoważy
słodycz skorupiak ó w i
makaronu, jest odpowiednio aromatyczne, tak że potrawa nie przytłumia jego smaku, jest gęste i świetnie “otula” podniebienie, więc dobrze spłukuje usta z
oleju i użytych przypraw, z wielką gracją podkreśla
jodowe smaki
owoców morza.Riesling to idealne towarzystwo dla pasta ai frutti di mare.Tym wpisem dołączam się do akcji na Durszlaku:Gotuj i zwiedzaj winnice AlzacjiMam nadzieję, że wybaczycie mi “Rieslingowe herezje”, jeśli takowe zamieściłam w tym wpisie)
Składniki na 4 osoby:320 g
makaronu ( u mnie Linguine)1/2
cebuli1 ząbek
czosnku20 koktajlowych
pomidorków600 g
owoców morza(
krewetki, mątwy, kałamarnice)łyżka
przecieru pomidorowego½ szklanki
białego wina½ szklanki gorącego
wywaru z ryb ( w ostateczności warzywnego) z kostki
natka pietruszkisól,
pieprz do smaku3 łyżki
oliwy z oliwekNa patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oliwy, podsmażamy
cebulkę pokrojoną w kosteczkę i
czosnek. Kiedy
czosnek się lekko zrumieni usuwamy go. Dodajemy świeże lub rozmrożone, umyte i pokrojone
owoce morza ( oprócz
krewetek) i smażymy przez ok 3 minuty. Dodajemy
białe wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy
sól,
pieprz i
przecier pomidorowy. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok 10 min. Jeśli sos wyparował uzupełniamy
wywarem. Następnie dodajemy
krewetki i dusimy wszystko jeszcze przez 3 minuty.
Na osobnej dużej patelni na łyżce
oliwy dusimy (2/3 min)
pomidorki przekrojone na pól.W międzyczasie gotujemy
makaron na bardzo al dente( u mnie 8 min). Ugotowany i odcedzony
makaron wrzucamy na patelnię, na której dusiły się
pomidorki, dodajemy
owoce morza z sosem, delikatnie mieszamy i pozwalamy dojść potrawie na patelni przez ok 2 min. Na sam koniec posypujemy
natką pietruszki.Podajemy natychmiast z wybornym
winem Riesling d’ Alsace .Polecam serdecznie