ßßß
Riesling d’Alsace jest uważany za jedno z najlepszych białych win na świecie. Wytrawne i eleganckie, o delikatnym aromacie, oraz subtelnym, lecz zdecydowanym bukiecie, towarzyszy najbardziej wykwintnym potrawom z ryb i skorupiaków, z białego mięsa i wieprzowiny, dobrze współgra z kuchniami orientalnymi i różnorodnymi serami.Do makaronu z owocami morza wybrałam właśnie Riesling d’Alsace. Wydaje mi się, że dobrze pasuje do tej potrawy, ponieważ jest białym, wytrawnym winem o odświeżającej kwasowości, która idealnie równoważy słodycz skorupiak ó w i makaronu, jest odpowiednio aromatyczne, tak że potrawa nie przytłumia jego smaku, jest gęste i świetnie “otula” podniebienie, więc dobrze spłukuje usta z oleju i użytych przypraw, z wielką gracją podkreśla jodowe smaki owoców morza.Riesling to idealne towarzystwo dla pasta ai frutti di mare.Tym wpisem dołączam się do akcji na Durszlaku:Gotuj i zwiedzaj winnice AlzacjiMam nadzieję, że wybaczycie mi “Rieslingowe herezje”, jeśli takowe zamieściłam w tym wpisie)
Składniki na 4 osoby:320 g makaronu ( u mnie Linguine)1/2 cebuli1 ząbek czosnku20 koktajlowych pomidorków600 g owoców morza( krewetki, mątwy, kałamarnice)łyżka przecieru pomidorowego½ szklanki białego wina½ szklanki gorącego wywaru z ryb ( w ostateczności warzywnego) z kostkinatka pietruszkisól, pieprz do smaku3 łyżki oliwy z oliwekNa patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy cebulkę pokrojoną w kosteczkę i czosnek. Kiedy czosnek się lekko zrumieni usuwamy go. Dodajemy świeże lub rozmrożone, umyte i pokrojone owoce morza ( oprócz krewetek) i smażymy przez ok 3 minuty. Dodajemy białe wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy sól, pieprz i przecier pomidorowy. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok 10 min. Jeśli sos wyparował uzupełniamy wywarem. Następnie dodajemy krewetki i dusimy wszystko jeszcze przez 3 minuty.
Na osobnej dużej patelni na łyżce oliwy dusimy (2/3 min) pomidorki przekrojone na pól.W międzyczasie gotujemy makaron na bardzo al dente( u mnie 8 min). Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy na patelnię, na której dusiły się pomidorki, dodajemy owoce morza z sosem, delikatnie mieszamy i pozwalamy dojść potrawie na patelni przez ok 2 min. Na sam koniec posypujemy natką pietruszki.Podajemy natychmiast z wybornym winem Riesling d’ Alsace .Polecam serdecznie