ßßß Cookit - przepis na Torcik cappuccino

Torcik cappuccino

nazwa

Wykonanie

Pyszny jak tiramisu, ale zdecydowanie mniej kaloryczny. Ciężki krem z mascarpone i jajek zastąpiłam lżejszym, na bazie serka ricotta i bitej śmietany.
Lekki kakaowy biszkopt, nasączony mocnym espresso z odrobiną likieru i rozpływający się w ustach krem cappuccino, to idealne ciasto nie tylko dla smakoszy kawy.
Zapraszam na obłędny w smaku, kawowy torcik cappuccino) Moja starsza córka poprosiła o dokładkę, musiał być pyszny)
Biszkopt (dwa blaty, tortownica 24 cm):
5 jajek ( białka i żółtka oddzielnie)
160 g cukru
90 g mąki pszennej
25 g kakao (ok 3 łyżki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa cappuccino:
250 ml schłodzonej śmietany kremówki
500 gr serka ricotta
4-5 łyżkek cukru pudru
3 płaskie łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
60 g kawy cappuccino w proszku lub 2 łyżeczki kawy w granulkach
Poncz:
3/4 szklanki mocnego espresso
2 łyżki likieru( w ostatecznosci wódka)
Dodatkowo:
250 ml schłodzonej śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
kakao do opruszenia
Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Następnie ( również mikserem) dodajemy po jednym żółtku. Do masy żółtkowej, stopniowo wsypujemy wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Bardzo delikatnie mieszamy łopatką. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy około 35 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie kroimy wzdłuż na dwa blaty.
Kawę espresso mieszamy z likierem. Jeden krążek biszkoptu nasączamy polową kawy. Umieszczamy w obręczy do tortów.
Połowę serka ricotta dokładnie mieszamy z cappucino (lub kawą). W razie potrzeby rozcieramy ziarenka. Dodajemy resztę serka, mieszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody. Lekko studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Na końcu dodajemy cukier puder.
Do masy z serka ricotta dodajemy lekko ostudzoną żelatynę, mieszamy. Calosc dodajemy do ubitej śmietany i krótko miksujemy.
Tak przygotowaną masę wykładamy na uprzednio przygotowany spód tortu. Wyrównujemy. Nasączamy drugi krążek i kładziemy na wierzch. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.
Przed podaniem torcik wyjmujemy z formy. Ubijamy 250 ml śmietany kremówki z cukrem pudrem, rozsmarowujemy na wierzchu tortu i posypujemy kakao.
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2014/07/torcik-cappuccino.html