Wykonanie

Pyszny jak tiramisu, ale zdecydowanie mniej kaloryczny. Ciężki krem z
mascarpone i
jajek zastąpiłam lżejszym, na bazie
serka ricotta i
bitej śmietany.Lekki
kakaowy biszkopt, nasączony mocnym
espresso z odrobiną
likieru i rozpływający się w ustach krem
cappuccino, to idealne ciasto nie tylko dla smakoszy
kawy.Zapraszam na obłędny w smaku,
kawowy torcik
cappuccino) Moja starsza córka poprosiła o dokładkę, musiał być pyszny)
Biszkopt (dwa blaty, tortownica 24 cm):5
jajek (
białka i
żółtka oddzielnie)160 g
cukru90 g
mąki pszennej25 g
kakao (ok 3 łyżki)1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa
cappuccino:250 ml schłodzonej
śmietany kremówki500 gr
serka ricotta4-5 łyżkek
cukru pudru3 płaskie łyżeczki
żelatyny1/4 szklanki gorącej
wody60 g
kawy cappuccino w proszku lub 2 łyżeczki
kawy w granulkachPoncz:3/4 szklanki mocnego
espresso2 łyżki
likieru( w ostatecznosci
wódka)Dodatkowo:250 ml schłodzonej
śmietany kremówki2 łyżki
cukru pudrukakao do opruszenia
Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy po łyżce
cukru i dalej ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Następnie ( również mikserem) dodajemy po jednym
żółtku. Do masy
żółtkowej, stopniowo wsypujemy wymieszaną
mąkę z
kakao i
proszkiem do pieczenia. Bardzo delikatnie mieszamy
łopatką. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia,
boków nie smarujemy. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy około 35 minut w temperaturze 180°C.
Biszkopt zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie kroimy wzdłuż na dwa blaty.
Kawę espresso mieszamy z
likierem. Jeden krążek
biszkoptu nasączamy
polową kawy. Umieszczamy w obręczy do
tortów.


Połowę
serka ricotta dokładnie mieszamy z
cappucino (lub
kawą). W razie potrzeby rozcieramy ziarenka. Dodajemy resztę
serka, mieszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej
wody. Lekko studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Na końcu dodajemy
cukier puder.Do masy z
serka ricotta dodajemy lekko ostudzoną
żelatynę, mieszamy. Calosc dodajemy do ubitej
śmietany i krótko miksujemy.Tak przygotowaną masę wykładamy na uprzednio przygotowany spód
tortu. Wyrównujemy. Nasączamy drugi krążek i kładziemy na wierzch. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.Przed podaniem torcik wyjmujemy z formy. Ubijamy 250 ml
śmietany kremówki z
cukrem pudrem, rozsmarowujemy na wierzchu
tortu i posypujemy
kakao.
