ßßß Cookit - przepis na Włoska potrawka z soczewicy na Nowy Rok

Włoska potrawka z soczewicy na Nowy Rok

nazwa

Wykonanie

Jeśli czytaliście mój poprzedni post, to z pewnością już wiecie, że soczewica uważana jest za symbol szczęścia i bogactwa, dlatego jada się ją we Włoszech w noc sylwestrową.
Okrągłe ziarenka soczewicy przypominają monety, dlatego dania z jej wykorzystaniem mają zapewnić dobrobyt w nadchodzącym roku.
Co rok staram się przygotować soczewicę troszkę inaczej; tym razem dodałam liście laurowe, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy.
Składniki na 6 porcji:
250 g zielonej soczewicy
2 średnie marchewki
½ cebuli
1 gałązka selera
½ szklanki białego wina
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka warzywka
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka przecieru pomidorowego
woda
Przygotowanie:
Soczewicę pluczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie. W ostatniej wodzie zostawiamy do napęcznienia na 10 minut. Do garnka wlewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i seler, chwilę smażymy. Dodajemy odcedzoną soczewicę, wino, warzywko i zioła. Zalewamy zimną wodą, tak aby lekko przykryła soczewicę. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20 minut. W połowie gotowania dodajemy przecier pomidorowy.
W razie potrzeby uzupełniamy wyparowany płyn. Czas gotowania zależy od rodzaju soczewicy i czasu jej moczenia. Ja nie przepadam za rozgotowanymi ziarenkami soczewicy, więc gotuję ją al dente około 25 minut.
Potrawkę z soczewicy podajemy na gorąco, z cotechino lub zampone (wieprzowa kiełbasa) i z puree ziemniaczanym.
*Tak przygotowaną soczewicę można przechowywać przez 2/3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce. Można również zamrozić potrawkę.
** Soczewica jest bardzo bogata w białko i węglowodany. Jest doskonałym zródłem energii , ma bardzo niski indeks glikemiczny, ponadto zawiera mało tłuszczu (ok. 2-4%), dlatego z powodzeniem może być stosowana podczas diet. Wśród dobroczynnych składników, które zawiera znajdziemy m.in.: kwas foliowy, skrobię, wapń, fosfor oraz żelazo, witaminy z grupy B i błonnik .
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2014/01/woska-potrawka-z-soczewicy-na-nowy-rok.html