Wykonanie

Jaki deser skutecznie ochłodzi w upalne dni? Dla mnie odpowiedź jest jedna: tiramisu! Nie tylko ochłodzi ale i
doda energii, bo przecież “tira su”- dosłownie podnosi do góry.Uwielbiam ten włoski smakołyk pod każdą postacią: tradycyjnego deseru z
biszkoptów,
kawy i
mascarpone, kawiarnianych drobnych
ciasteczek czy
lodów, dlatego nie mogłam przejść obojętnie obok Durszlakowej akcji Tiramisu .

Jakiś czas temu miałam okazj ę przygotować cupcakes al tiramisu, małe babeczki otulone kremem
mascarpone i obficie nasączone
likierem i
kawą) wyszły bajeczne, chyba jeszcze lepsze na drugi dzień.Pomysł na podanie tego tiramisu jak i przepis na krem znalazłam tutaj, a na babeczki tutaj .Bardzo polecam.

Składniki na 13 cupcakes:150 g
mąki pszennej50 g
mąki ziemniaczanej- jeśli nie lubisz piaskowego to użyj samą
mąkę pszenną 200 g1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli3
jajka (
żółtka i
białka osobno)165 g
cukru90 ml
olejułyżeczka ekstraktu z
wanilii50 ml letniego
mlekaDo nasączenia: 3/4 szklanki mocnego espresso+ troszkę
amaretto lub innego
likieruMasa kremowa na 7 cupcakes.250 g
mascarpone250 ml
śmietany 36%2-3 ły ż ki
cukru pudruAmaretto do smaku, ja nie miałam, dodałam
likier śliwkowyPiekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C.
Mąkę,
proszek do pieczenia i
sól przesiać.
żółtka, ½
cukru,
olej,
wanilię ubić mikserem, aż masa będzie puszysta. Dodać połowę
mleka, połowę
mąki (ciągle ubijając) i znowu resztę
mleka i
mąki.Z
białek i pozostałego
cukru ubić puszystą pianę, dodać 1/4 do masy i dobrze wymieszać, resztę piany bardzo delikatnie połączyć z masą. Wyłożyć ciasto do foremek. Piec około 25min. Ja wlałam ciasto aż po brzegi cupcakes, urosło ale nie uciekło. Uwaga: z tego przepisu wyjdzie 13 cupcakes, z proporcji na krem można udekorować tylko 7 cupcakes. Jeśli chcecie udekorować wszystkie to trzeba podwoić składniki kremu.Ubić
śmietanę z
cukrem, jak osiągniemy konsystencję ciasta naleśnikowego dodać porcjami
mascarpone a
potem likier. Tak ja ubijałam i było dobrze, nigdy nie ubijałam
mascarpone ze
śmietaną.Zostawić babeczki w papilotkach, poczekać aż ostygną, ja je zrobiłam wieczorem a skończyłam rano. Każdą babeczkę naciąć stożkowo, tzn wyciąć taki lejek, wyciągnąć wycięte ciasto, środek każdej babeczki nasączyć
kawą i posmarować ubitym kremem. Ja dałam tak sporo tego kremu, następnie za-nużyć w
kawie kapelusik i przykryć babeczkę. Udekorować pozostałym kremem według gustu.Całość posypać
kakao. Przechowywać w lodówce.Smacznego!!
