ßßß
Z reguły nie bierzemy udziału w Halloweenowym szaleństwie, nie ma strasznych zabaw, masek, strachów czy “trick or treat”, to jakoś nie nasze klimaty... Nigdy nie odmawiam jednak strasznej słodkości moim dzieciom. Tym razem upiekłam dyniową babkę.W niedziele dorośli delektowali się dyniowo-orzechową krajanką, a dzisiaj dzieci cieszą się z Babkowej Pani Dyni.Piecząc to ciasto chciałam również sprawdzić nową foremkę Wiltona Dynia 3D. Spisała się wyśmienicie, ciasto ładnie urosło i samo wyskoczyło z formy!!Niestety, nie miałam oka co do ilości składników, więc ciasta troszkę zabrakło, dlatego dynia wyszła trochę plaskawa (następnym razem zwiększę ilość składników)Babka dyniowa wyszła idealnie słodka, piernikowo-dyniowa, z lekką pamaranczową nuta, prawie świateczna)). Babka jest delikatna jak biszkopt, puszysta i wilgotna.
Polecam! Przepis, troszke zmodyfikowany ze strony Kasia Moje CiastoSładniki na podwójną dyniową foremkę Wiltona:230 g miękkiego masła1 szklanka drobnego cukru6 jajek320 g mąki pszennej80 g mąki ziemniaczanej1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki sody1 ½ łyżeczki cynamonu2 łyżki skórki pomarańczowej( drobno pokrojonej)szczypta soli1 łyżeczka ekstraktu z wanilii200 gr dyni (startej na małych oczkach i bardzo dobrze wyciśniętej)Obie mąki, proszek i sodę przesiać, wymieszać z solą i cynamonem. Masło roztopić w rondelku. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier. Na niskich obrotach miksera w białka wymiksować żółtka. Do jajecznej masy na przemian dodawać mieszankę z mąki i płynne masło( zamiast miksera użyłam łopatki silikonowej). Na koniec dodać dynię, skórkę pomarańczową i wanilię. Dobrze, ale delikatnie wymieszać.Formę dyniową wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Masę nałożyć równomiernie do obu półkul.Piec w temperaturze 170ºC przez około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka.Ciasto pozastawić do lekkiego ostygnięcia, wyjąć z foremki i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem wyrównać ewentualne górki, tak aby otrzymać równiutkie połówki. Połówki przełożyć masą, u mnie serek czekoladowy i udekorować bitą śmietaną z odrobiną barwnika i lukrem.Smacznego))