ßßß Cookit - przepis na Babkowa Pani Dynia

Babkowa Pani Dynia

nazwa

Wykonanie

Z reguły nie bierzemy udziału w Halloweenowym szaleństwie, nie ma strasznych zabaw, masek, strachów czy “trick or treat”, to jakoś nie nasze klimaty... Nigdy nie odmawiam jednak strasznej słodkości moim dzieciom. Tym razem upiekłam dyniową babkę.
W niedziele dorośli delektowali się dyniowo-orzechową krajanką, a dzisiaj dzieci cieszą się z Babkowej Pani Dyni.
Piecząc to ciasto chciałam również sprawdzić nową foremkę Wiltona Dynia 3D. Spisała się wyśmienicie, ciasto ładnie urosło i samo wyskoczyło z formy!!
Niestety, nie miałam oka co do ilości składników, więc ciasta troszkę zabrakło, dlatego dynia wyszła trochę plaskawa (następnym razem zwiększę ilość składników)
Babka dyniowa wyszła idealnie słodka, piernikowo-dyniowa, z lekką pamaranczową nuta, prawie świateczna)). Babka jest delikatna jak biszkopt, puszysta i wilgotna.
Polecam! Przepis, troszke zmodyfikowany ze strony Kasia Moje Ciasto
Sładniki na podwójną dyniową foremkę Wiltona:
230 g miękkiego masła
1 szklanka drobnego cukru
6 jajek
320 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
1 ½ łyżeczki cynamonu
2 łyżki skórki pomarańczowej( drobno pokrojonej)
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 gr dyni (startej na małych oczkach i bardzo dobrze wyciśniętej)
Obie mąki, proszek i sodę przesiać, wymieszać z solą i cynamonem. Masło roztopić w rondelku. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier. Na niskich obrotach miksera w białka wymiksować żółtka. Do jajecznej masy na przemian dodawać mieszankę z mąki i płynne masło( zamiast miksera użyłam łopatki silikonowej). Na koniec dodać dynię, skórkę pomarańczową i wanilię. Dobrze, ale delikatnie wymieszać.
Formę dyniową wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Masę nałożyć równomiernie do obu półkul.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Ciasto pozastawić do lekkiego ostygnięcia, wyjąć z foremki i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem wyrównać ewentualne górki, tak aby otrzymać równiutkie połówki. Połówki przełożyć masą, u mnie serek czekoladowy i udekorować bitą śmietaną z odrobiną barwnika i lukrem.
Smacznego))
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2012/10/babkowa-pani-dynia.html