Wykonanie

Z reguły nie bierzemy udziału w Halloweenowym szaleństwie, nie ma strasznych zabaw, masek, strachów czy “trick or treat”, to jakoś nie nasze klimaty... Nigdy nie odmawiam jednak strasznej słodkości moim dzieciom. Tym razem upiekłam
dyniową babkę.W niedziele dorośli delektowali się
dyniowo-
orzechową krajanką, a dzisiaj dzieci cieszą się z Babkowej Pani Dyni.Piecząc to ciasto chciałam również sprawdzić nową foremkę Wiltona
Dynia 3D. Spisała się wyśmienicie, ciasto ładnie urosło i samo wyskoczyło z formy!!Niestety, nie miałam oka co do ilości składników, więc ciasta troszkę zabrakło, dlatego
dynia wyszła trochę plaskawa (następnym razem zwiększę ilość składników)Babka dyniowa wyszła idealnie słodka, piernikowo-dyniowa, z lekką
pamaranczową nuta, prawie świateczna)). Babka jest delikatna jak
biszkopt, puszysta i wilgotna.

Polecam! Przepis, troszke zmodyfikowany ze strony
Kasia Moje CiastoSładniki na podwójną
dyniową foremkę Wiltona:230 g miękkiego
masła1 szklanka drobnego
cukru6
jajek320 g
mąki pszennej80 g
mąki ziemniaczanej1 i 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sody1 ½ łyżeczki
cynamonu2 łyżki
skórki pomarańczowej( drobno pokrojonej)szczypta
soli1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii200 gr dyni (startej na małych oczkach i bardzo dobrze wyciśniętej)Obie
mąki, proszek i
sodę przesiać, wymieszać z
solą i
cynamonem.
Masło roztopić w rondelku.
Żółtka oddzielić od
białek.
Białka ubić na sztywno stopniowo dodając
cukier. Na niskich obrotach miksera w
białka wymiksować
żółtka. Do jajecznej masy na przemian dodawać mieszankę z
mąki i płynne
masło( zamiast miksera użyłam
łopatki silikonowej). Na koniec dodać
dynię,
skórkę pomarańczową i
wanilię. Dobrze, ale delikatnie wymieszać.Formę
dyniową wysmarować
margaryną i wysypać
bułką tartą. Masę nałożyć równomiernie do obu półkul.Piec w temperaturze 170ºC przez około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka.Ciasto pozastawić do lekkiego ostygnięcia, wyjąć z foremki i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem wyrównać ewentualne górki, tak aby otrzymać równiutkie połówki. Połówki przełożyć masą, u mnie
serek czekoladowy i udekorować
bitą śmietaną z odrobiną barwnika i lukrem.Smacznego))
