Wykonanie

Piekny mamy wrzesień tej jesieni: rześkie poranki, jeszcze gorące dni i podogne, aż czerwone zachody słońca. Te ostatnie zawsze wróżą piękny kolejny dzień, bezchmurne chabrowe niebo i czyhające na każdym kroku
nitki babiego lata.Chwilo trwaj)Wrzesień to również miesiąc ostatnich fig, które uwielbiam. Zapraszam na
figi w wersji wytrawnych słodko-słonych tartinek.Ciasto na tartinki, to kruche ciasto na
oleju, które już pojawiło się na blogu, a które ponownie proponuję, bo pyszne i lekkie.Jeśli chodzi o nadzienie to zależy co lubicie; jeśli zależy Wam na dużym kontraście
między słodkimi
figami a prawie pikantnym nadzieniem, to proponuję
szynkę parmeńską, jeśli natomiast preferujecie łagodniejsze smaki, to użyjcie zwykłej
szynki. Aha, bardzo ciekawego smaku nadzieniu nadaje również odrobina
czosnku,
rozmarynu i
miód.Polecam bardzo tą pyszną mieszankę smaków)Inspiracja z tej strony)


Składniki na kruchy spód:100 g
mąki pszennej100 g
mąki krupczatki6 łyżek
oleju5 łyżek lodowatej
wodysólSkładniki na farsz:250 g
serka ricotta100 g
szynki ( zwykłej lub parmeńskiej)40 g startego
parmezanu1 mała wiązka
rozmarynu2 łyżeczki
miodu( u mnie z
owoców leśnych)
sól,
pieprz,
czosnek.4/5 figWszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy. Ciasto powinno być elestyczne, gładkie i nie klejące się do rąk. W razie potrzeby należy dodać trochę
wody. Wyrobione ciasto zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 30min. Po tym czasie ciasto wałkujemy na cieńki placek, pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Na rozwałkowanym cieście odciskamy sześć foremek (8 cm) i odcinamy brzegi z 0,5 cm zapasem. Foremki smarujemy
masłem, wykładamy
ciastem i odcinamy ewentualne wystające brzegi. Wstawiamy do lodówki.
Szynkę i
ricottę miksujemy na gładkie
pure. Dodajemy starty
parmezan, pocięty na malutkie kawałeczki
rozmaryn,
miód,
sól,
pieprz oraz
czosnek do smaku. Mieszamy. Wyjmujemy foremki z
ciastem z lodówki, wykładamy je papierem, obciążamy
grochem i podpiekamy przez 15 min w 190°.Na podpieczone tartinki rozprowadzamy łyżkę masy
serowo-
szynkowej, dekorujemy połówkami fig i
rozmarynem. Pieczemy przez kolejne 20 minut w temp 180°C.Smakują pysznie)
