Wykonanie
Bardzo pożywna zupa. Dobra na obiad właśnie teraz, w obecnym zimowym okresie.Jest trochę pracochłonna, ale warto od czasu do czasu ją ugotować, bo jest smaczna i z pewnością zaspokoi podniebienne wymagania wielu zwolenników zup.
Składniki :60 dag
buraków45 dag
ziemniaków15 dag
marchwi15 dag
pora1 szkl.
fasoli jaś15 dag kości wieprzowych od
schabu25 dag skrzydła indyczego1½ łyżki
soli + do smaku1½ łyżki
cukru + do smaku¼ szkl soku buraczanego (niekoniecznie)2 łyżeczki drobno posiekanego
koperkusok z cytryny do smakudodatkowo :3 łyżki
mąki½ szkl.
mleka½ szkl.
śmietany 30%ok. 4 l
wodyWykonanie :
Fasolę jaś namaczamy w zimnej wodzie, najlepiej na noc w przeddzień gotowania zupy. Skrzydło i kość oczyszczamy, myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy
wodą i gotujemy.W tym czasie przygotowujemy warzywa. Obieramy je i myjemy.
Ziemniaki kroimy w kostkę,
marchewkę i
buraki w paski,
por w talarki.Po ok. półgodzinnym gotowaniu się
wywaru wrzucamy warzywa i wcześniej namoczonego
jasia. Gotujemy jeszcze ok. 1 godziny.Pod koniec gotowania dodajemy
sól,
cukier, sok buraczany,
sok z cytryny i
koperek.Robimy zaprawę z
mąki i
mleka, wlewamy do gotującej się zupy, zagotowujemy.Zabielamy
śmietaną.