ßßß Cookit - przepis na BARSZCZ UKRAIŃSKI

BARSZCZ UKRAIŃSKI

nazwa

Wykonanie

Bardzo pożywna zupa. Dobra na obiad właśnie teraz, w obecnym zimowym okresie.
Jest trochę pracochłonna, ale warto od czasu do czasu ją ugotować, bo jest smaczna i z pewnością zaspokoi podniebienne wymagania wielu zwolenników zup.
Składniki :
60 dag buraków
45 dag ziemniaków
15 dag marchwi
15 dag pora
1 szkl. fasoli jaś
15 dag kości wieprzowych od schabu
25 dag skrzydła indyczego
1½ łyżki soli + do smaku
1½ łyżki cukru + do smaku
¼ szkl soku buraczanego (niekoniecznie)
2 łyżeczki drobno posiekanego koperku
sok z cytryny do smaku
dodatkowo :
3 łyżki mąki
½ szkl. mleka
½ szkl. śmietany 30%
ok. 4 l wody
Wykonanie :
Fasolę jaś namaczamy w zimnej wodzie, najlepiej na noc w przeddzień gotowania zupy. Skrzydło i kość oczyszczamy, myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy.
W tym czasie przygotowujemy warzywa. Obieramy je i myjemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę i buraki w paski, por w talarki.
Po ok. półgodzinnym gotowaniu się wywaru wrzucamy warzywa i wcześniej namoczonego jasia. Gotujemy jeszcze ok. 1 godziny.
Pod koniec gotowania dodajemy sól, cukier, sok buraczany, sok z cytryny i koperek.
Robimy zaprawę z mąki i mleka, wlewamy do gotującej się zupy, zagotowujemy.
Zabielamy śmietaną.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/02/BARSZCZ-UKRAINSKI.html